Klokken 13:30 torsdag startet kvinnenes stafett i ski-VM i Falun, en øvelse Norge var favoritter til å vinne. Dermed senket temperaturen i resten av samfunnet.

Slik har det også vært under flere av de tidligere øvelsene i VM.

- Lørdag var det 30-40.000 færre korttransaksjoner under kvinnenes duatlon enn samme tid uken før, forteller Stein-Arne Tjore, kommunikasjonssjef i Nets.

Selskapet hans følger med på betalingsstrømmen i Norge fra sekund til sekund, for å sjekke at alt er i orden. Og store sportsbegivenheter kan godt få utslag.

- Det er spesielt kortbruken som går ned, men det er ikke vanvittige utslag, sier Tjore.

Han mener utslaget lørdag var nærmere fem enn ti prosent nedgang, og særlig mellom 13 og 14, da kvinnene gikk. Under herrenes løp tok kortbrukes seg opp igjen.

Medgangssupportere

Kanskje skyldes forskjellen at nordmenn er medgangssupportere – det var best sjanse for gull til kvinnene.

- Under store idrettsarrangementer der Norge har medaljesjanser av betydning synker trafikken, sier Kai Gundersen, kontorsjef på Vegtrafikksentralen Øst.

Han har over 20 års fartstid, og har sett trafikken variere med sportslige prestasjoner på tv. Han forteller at fotball-vm og Norges kvalifiseringskamper gir mindre trafikk mens de pågår, selv om Norge ikke er så gode. Ellers er det gull vi benker oss for å se.

- Jo flere gull vi får jo flere er det som klistrer seg til skjermen. Er det gullsjanser synes det mer på trafikken, sier Gundersen.

Han håper ingen prøver å kombinere vm-sending på mobilen og kjøring.

- Det kan godt hende noen gjør det, men da har de fokus for lenge borte fra trafikken. Jeg tror folk flest er kjempeflinke, sier han.

Jobber på spreng

Både trafikken og pengebruken roer seg altså noe under spennende sportsbegivenheter med norske gullsjanser, men mobilnettene får kjørt seg skikkelig.

Når det gjelder trafikkvolum ser vi en økning på 25 prosent fra VM startet og opp til 73,5 prosent økning under sprintfinalene, sier Ellen C. Scheen, kommunikasjonsrådgiver i Netcom.

Les også:

Ingen tredje stjerne til «verdens beste restaurant»

Stenger dørene - beholder stjerne  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.