Firmaet GM Taute, som er oppgitt å være revisor, hevder at det aldri har hørt om verken stifteren eller firmaet, huseierne på adressen der firmaet har registrert seg har aldri hørt om dem, og en angivelig partner hevder dokumentene er forfalsket og truer med anmeldelse.

Har ingen dokumenter
Ifølge Dagens Næringsliv er de 6,85 millioner dollarene som Hydro utbetalte til den libyske konsulenten i 2000 og 2001 og som nå granskes for mulig korrupsjon, trolig utbetalt til et firma konsulenten har registrert i Sør-Afrika.

Fredag skrev DN blant annet at firmaet oppgir å drive med motorsykler, og at det ikke fantes regnskapspapirer i de Sørafrikanske registrene.

Nå kan avisen fortelle at revisoren som er oppgitt i firmaets dokumenter nekter ethvert kjennskap til libyeren Gammudi og hans selskap Vexol.

– Vi har ingen dokumenter eller opplysninger om dem i våre arkiver. Jeg vil sjekke ut hvordan dette kan ha skjedd, sier revisor Charlien Haasbhroek til DN.

Mandelas skredder
Heller ikke Yusuf Surtee, som ifølge Sørafrikanske selskapsregisteret stiftet et selskap i 1998 sammen med to libyere, har hørt om Gammudi, til tross for at dokumentene opplyser at Gammudi ble hentet inn som en av selskapets fire direktører i mai 1999.

– Alt dette er fullstendig ukjent for meg. Det må du tro meg på, sier Surtee, som ellers er kjent som Nelson Mandelas skredder og nære venn.

– Dette er en forfalskning. Jeg skal personlig spore opp denne mannen og finne ut hva dette er. For meg virker dette kriminelt, og jeg vil vurdere å anmelde saken, sier Surtee til DN.

Heller ikke huseieren på adressen som er oppgitt i stiftelsesdokumentene til libyerens firma i Pretoria har hørt om firmaet eller libyeren Gammudi.

Økokrim
Hydro har oppgitt at de 6,85 millioner dollarene ble overført til konsulenten for å avslutte avtalene som i 1999 ble inngått av Saga, fordi man ikke kunne forsikre seg om at konsulentavtalene var i overensstemmelse med Hydros etiske retningslinjer. Saga ble kjøpt av Hydro i 1999.

I forbindelse med Eivind Reitens avgang som styreleder i StatoilHydro torsdag, opplyste Hydro at Økokrim er kontaktet fordi «foreløpige undersøkelser kan tyde på at selskapet kan ha benyttet et tidligere omtalt konsulentselskap knyttet til petroleumsvirksomheten i Libya mer aktivt enn først antatt».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.