Dagens Næringsliv skriver i dag at nyutdannede økonomistudenter ved BI og NHH nå sliter med å få seg jobb.

Les også: BI- og NHH-studenter kjemper

Blant annet sa HR-sjef Bjørn Vihovde i revisjonsselskapet Ernst & Young til BT nylig at de som er like under toppkandidatene kommer til å få problemer.

Seniorkonsulent Eivind Drange ved Norges Handelshøyskole kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen.

- Blant de sist utdannede er det under to prosent som ikke har fått relavant arbeid. Blant de som er ferdig nå til sommeren ble det i februar målt at 50 prosent har fått eller har fått tilbud om jobb, sier han til DN.no.

Han kaller uttalelsen fra Vihovde tabloid.

- Det er ikke sikkert at de ikke får drømmejobben i Ernst & Young, men det betyr ikke at de ikke får jobb. Sist gang det var krise i arbeidsmarkedet i 2003 var det maksimalt 11 prosent av NHH sine kandidater som ikke var i jobb etter endt utdanning, sier han.

Større spredning
Drange medgir at arbeidsmarkedet er strammere nå, men han tror det også kan medføre en positiv spredning av kandidatene.

- Lønnsinvået som har eksplodert vil normalisere seg. Lønnsnivået de seneste årene har ført til at enkelte selskaper som har ønsket seg siviløkonomer ikke har fått det. Dette gir større spredning på kandidatene, sier han.

En måte dette kan måles på, er gjennom geografisk spredning.

- Bergen har hatt et voldsomt løft på 20-25 prosent, mens Oslo, der de store konsulent og revisjonsselskapene har sine hovedkontorer, er ned 10 prosent, sier han.

Han forventer at enda flere av bachelor-studentene nå kommer til å søke seg til mastergrad. Fra før av fullfører 85 prosent av bachelor-studentene mastergrad på NHH.

Liten andel vil slite
Han tror de færreste kommer til å få problemer ned å få seg jobb.

- En liten andel vil slite, men i et stort bilde vil NHH-kandidatene klare seg bra, sier han.

Drange forventer en liten nedgang i søkermassen til bachelor-studiet i år.

- Økonomistudier generelt har nedgang i nedgangstider, men jeg tror ikke den blir stor, sier han.

Ingen BI-panikk
Heller ikke på BI er det panikk. 92 prosent av 2008-kullet var i jobb i januar 2009.

- Gitt det fokuset som nå er på krisetider og nedgang i arbeidsmarkedet er det hyggelig å kunne dokumentere at våre kandidater er etterspurt også i dagens arbeidsmarked, sier rektor ved Handelshøyskolen BI, Tom Colbjørnsen, i en pressemelding.

- Dette viser at vi leverer relevant utdanning av høy kvalitet som er etterspurt både i næringslivet og i offentlig forvaltning, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.