Gleden ble kortvarig for Julian Assange og hans tilhengere. Den svenske påtalemyndigheten valgte å anke løslatelsen mot kausjon. Dermed blir WikiLeaks-grunnleggeren sittende i fengsel i minst 48 timer til.

Demonstrantene utenfor rettslokalet i London jublet da det ble kjent at den britiske dommeren tirsdag kveld hadde gått med på å løslate Assange mot kausjon. Men kort tid etter ble det kjent at den den svenske påtalemyndigheten anket beslutningen.

– Dette begynner virkelig å bli et show. For få timer siden var vi lettet over at Assange skulle settes fri. Men sett i lys av den forfølgelsen Assange har opplevd, er dette kanskje ikke overraskende, sier Assanges advokat Mark Stephens.

Det er advokat Gemma Lindfield som på den britiske statens vegne har presentert de svenske mistankene mot Assange. Hun ga ingen begrunnelse for beslutningen om å anke. Assange er mistenkt for seksuelle overgrep i Sverige, og han har motsatt seg utlevering.

Ankesaken skal behandles innen 48 timer. Dermed bar det tilbake til fengsel for Assange. Svært strenge kausjonskrav ville uansett hindret en umiddelbar løslatelse.

I kontanter
Dommeren har nemlig krevd at det høye kausjonsbeløpet på 200.000 pund må legges kontant på bordet.

– Det vil ta oss tid å skaffe til veie pengene. Det vil derfor ta litt tid før Assange kan settes fri. Det er synd han ikke kan bruke MasterCard eller Visa for å ordne kausjonen, sier Stephens.

– En uskyldig mann må forbli i fengsel, la Stephens til.

Både MasterCard og Visa har besluttet å blokkere overføringer til Assange gjennom deres betalingssystemer som følge av WikiLeaks-saken.

Strenge betingelser
Dommer Howard Riddle har for øvrig satt svært strenge betingelser for den australske WikiLeaks-gründeren. Dersom ikke svenskene vinner gjennom med sin anke, og dersom Assange klarer å skaffe til veie det høye kontantbeløpet, blir han løslatt, men ingen fri mann.

Assange må belage seg på å sitte deler av døgnet i husarrest. Han får også meldeplikt for politiet, og passet hans blir beslaglagt.

Ifølge den andre advokaten til Assange, Geoffrey Robertson, vil 39-åringen fortsette kampen mot å bli utlevert til Sverige.

Robertson håper at den britiske dommeren vil sette Assange fri.

– Han er kanskje den mest kjente person i verden akkurat nå, og det vil bli svært vanskelig for ham å bevege seg rundt uten å bli gjenkjent, uttalte han.

Demonstrerte for Assange
Flere demonstranter med sympati for Assange hadde samlet seg utenfor rettslokalet i London før kjennelsen ble kunngjort.

«Sverige er en nikkedukke for USA.» ”Å avdekke kriminalitet er ikke kriminalitet”, lød noen av slagordene som demonstrantene framførte.

Flere av de frammøtte hadde tatt på seg Assange-masker. Da det ble kjent at Assange ville bli løslatt mot kausjon, lød det jubelrop fra mengden.

Assanges mor, Christine Assange, sa tidligere tirsdag at hun hadde snakket med sønnen i fengselet og fortalt ham hvordan folk over hele verden ba om at han skulle settes fri.

Ifølge moren svarte Assange slik:

– Min overbevisning er urokkelig. Jeg forblir tro mot de idealene jeg har gitt uttrykk for.

Les: Truer med å lamme internett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.