Det blir ingen store endringer når finansminister Siv Jensen (Frp) onsdag legger fram sitt første reviderte statsbudsjett.

– Norsk økonomi går ganske godt. Sysselsettingen er høy og arbeidsledigheten lav. Da påkaller ikke det de store endringene nå, sier Jensen til NRK onsdag morgen.

Onsdag formiddag skal hun legge fram sitt første reviderte budsjett som finansminister i Høyre/Frp-regjeringen.

Den kanskje største endringen fra budsjettet som er kjent, er at norske kommuner fra neste år ikke lenger skal betale staten en femdel av innbyggernes sykehusregning. I tillegg fjerner regjeringen blant annet avgiften på båtmotorer for fritidsbåter og gir ekstra penger til etterutdanning av lærere.

– Det kommer nok noen overraskelser til, men det er viktig for denne regjeringen å føre en trygg og ansvarlig politikk. Det bidrar til å holde renta lav og kronekursen stabil. Det styrker arbeidsplassene og folks økonomi, sier finansministeren.

Vraker virkemiddel

Det har ikke kommet lekkasjer om de helt store endringene før revidert nasjonalbudsjett legges fram av regjeringen onsdag.

Den kanskje største endringen er at norske kommuner fra neste år ikke lenger skal betale staten en femdel av innbyggernes sykehusregning.

Høyre/Frp-regjeringen vraker dermed det viktigste virkemiddelet i den rødgrønne regjeringens to år gamle helsereform, meldte TV 2 tirsdag kveld.

– Vi gjør det vi lovte å gjøre før valget, nemlig at kommunene ikke lenger skal betale når skrøpelige eldre kommer på sykehus, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Formålet med såkalt medfinansiering i samhandlingsreformen var at det skulle lønne seg for kommunene at befolkningen holdt seg frisk. Derfor har kommunene måttet betale 20 prosent av innbyggernes sykehusregning.

Smålekkasjer

Det har også kommet en rekke mindre lekkasjer fra budsjettet. Blant annet vil regjeringen øke støtten til flom- og skredforebygging gjennom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) med 50 millioner kroner.

Brannen i Lærdal tidligere i år har satt sikkerheten for verneverdig trehusbebyggelse på agendaen. Nå bevilger regjeringen 10 millioner kroner ekstra for å bedre brannberedskapen.

Tilbakebetaling av moms til idrettslag som selv bygger anlegg, økes med 10 millioner kroner når revidert nasjonalbudsjett legges fram.

Regjeringen ønsker også raskere utsendelse av personer som oppholder seg ulovlig i Norge – spesielt kriminelle. Derfor blar justisminister Anders Anundsen (Frp) opp 27,5 millioner kroner ekstra til formålet.

Båtmotorer og etterutdanning

Regjeringen vil også fjerne avgiften på båtmotorer for fritidsbåter. Målet er å få flere til å investere i nye, drivstoffgjerrige motorer.

Avgiften gjelder i dag motorer til fritidsbåter med minst 9 hestekrefter (hk). Den har i 2014 ligget på 161,50 kroner per hk. I revidert nasjonalbudsjett går regjeringen inn for å fjerne avgiften helt fra 1. juli i år.

Også lærerne har grunn til å glede seg over deler av budsjettet. Regjeringen legger 50 millioner kroner ekstra i potten til videreutdanning av lærere, etter det NTB erfarer. Dermed skal 500 flere lærere få anledning til å videreutdanne seg til høsten.

Pengene kommer på toppen av de 300 millioner kronene som ble bevilget til formålet i statsbudsjettet for 2014.

Tonet ned forventningene

Finansministeren har forsøkt å tone ned forventningene til revidert nasjonalbudsjett, som legges fram på en pressekonferanse klokka 11 onsdag.

– Noen påslag er det plass til, men de største endringene kommer i statsbudsjettet for 2015 i oktober, slo Siv Jensen fast under Frps landsmøte.

Klimafondet skal styrkes med 4,25 milliarder kroner. De neste tre årene øker bevilgningene til fondet med totalt 12,75 milliarder.

Det er også varslet forenklinger i plan- og bygningsloven samt en økning i tilskuddet til kommuner i vekst.

I kommuneproposisjonen for 2015 skal veksttilskuddet opp fra dagens 60 millioner kroner til over 340. Samtidig utsetter regjeringen hjelpetiltakene til bedrifter i distriktene som må betale høyere arbeidsgiveravgift.

Regjeringen har også varslet en nær firedobling av pengestøtten til kriserammede Ukraina.

Les også: Fylker med høy inntekt kan få mer skattepenger

Venter et nøytalt statsbudsjett

Regjeringen fjerner avgiften på båtmotorer  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.