- Oppdatert artikkel først publisert 04.53 -

Rett etter klokken 09 mandag morgen kom Norwegian og pilotene til enighet.

Pilotene får felles tariffavtale og karrieremuligheter i hele selskapet, ifølge en pressemedling fra arbeidstakerorganisasjonen Parat.

Pilotforeningen i Norwegian har ifølge Halvor Vatnar fått gjennomslag for sine krav.

– Det har vært en svært hard mekling der vi har stått langt fra hverandre, men vi har fått gjennomslag for felles tariffavtale i Skandinavia, uavhengig av den omorganiseringen som skjer. Vi har også fått gjennomslag for like karrieremuligheter uansett hvor den enkelte er stasjonert og hvilken base vi jobber på, sier Vatnar.

Pilotene har ifølge Parat forhandlet seg frem til:

* Felles tariffavtale for piloter i Norge, Sverige og Danmark

* Ytelsespensjon blir gjeninnført og saken trekkes fra behandling i Høyesterett

* Norwegian garanterer fast ansettelse i Finland, Spania og England

* Det innføres ansiennitet på konsernnivå

* Pilotene får en konserngaranti som gir dem god beskyttelse ved ansettelse i datterselskap.

- Vi er trøtte
Han ønsker ikke å kommentere hvem som er til stede under meklingen, men Norwegian-sjef Bjørn Kjos er observert i lokalene.

– Alle som er her, er med i den prosessen vi har, er den korte kommentaren fra Dalseide.

Da Riksmekleren møtte pressen tidligere mandag morgen, sa han at mulighetene for en løsning var noe større enn noen timer tidligere.

Han innrømmer at meklingen begynner å ta på.

– Vi er trøtte. Vi har holdt på hele natten non stop, sier riksmekleren.

603 flygere kan gå ut i streik
Passasjerene blir bedt om å møte opp til Norwegians avganger som vanlig.

– Vi ber passasjerene om å forholde seg til avgangene som vanlig inntil det eventuelt blir gitt ny beskjed, opplyser informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NTB.

Riksmekler Dalseide sa ved 19-tiden søndag kveld at det fortsatt er fare for streik, men at det har vært en viss bevegelse mellom partene.

– Avstanden er for øyeblikket for stor, men vi er i ferd med å arbeide med den. Det avgjørende er hva partene har å bidra med. Det er en god dialog og den gir i hvert fall muligheter, så hvis partene sterkt ønsker en løsning, så skulle det være mulig, sa han.

Dersom partene ikke kommer til enighet, vil 603 svenske, norske og danske flygere i Norwegian gå ut i streik.

Klarte ikke å skille pilotene
Et avgjørende tema for selskapet og deres forhandlingspart, NHO Luftfart, har vært at de vil skille ut svenske og danske piloter fra den norske tariffavtalen, skriver Dagens Næringsliv.

Selskapet har ønsket å få flest mulig av rundt 220 piloter i Sverige og Danmark til å flytte over i et eget bemanningsselskap og fristille dem fra tariffavtalen innen 1. november.

Like før fristen sist fredag ble denne gjort om. Det betyr at pilotene sto samlet om en felles tariffavtale før meglingen.

Isteden blir pilotene i Norge, Sverige og Danmark overført til det nye flyselskapet Norwegian Air Norway (NAN) med felles tariffavtale.

Etter det DN forstår, var det stor avstand mellom partene igår kveld rundt spørsmålet om felles tariffavtale.

Les også: Sjeiker i strupen på Norwegian



Solvik-Olsen tar opp kampen mot Norwegian


<b>Parat: - Sosial dumping i Norwegian</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.