De er brune. De har navn som Billy, Ivar og Pax. De omsettes for tilsammen 234 milliarder svenske kroner i året.

Og ikke minst, de flate Ikea-pakkene har gjort den 83 år gamle svensken Ingvar Kamprad til verdens femte rikeste mann, ifølge Forbes.

Nordmann får sjefsjobb
 Nå har Kamprad hentet inn nordmannen Per Heggenes til en sentral posisjon i sitt forretningsimperium.

Heggenes er ingen hvemsomhelst. Han var er en av åtte sjefer i den internasjonale toppledelsen i pr-giganten Burson-Marsteller (BM), og han har ledet BM i Storbritannia og Nord-Europa.

For bare noen dager siden, i starten av juni, ble Heggenes derimot sluppet inn i den svært lukkede kretsen rundt Ikeas grunnlegger, Ingvar Kamprad.

Gigantisk stiftelse
Kamprad har lagt eierskapet av Ikea-konsernet i den nederlandske Stichting Ingka Foundation. Denne stiftelsens verdi ble i mai 2006 anslått til å være 36 milliarder dollar av The Economist. På samme tidspunkt var størrelsen på Bill & Melinda Gates Foundation 26,9 milliarder dollar.

Men mens Gates-stiftelsen bruker enorme summer på bekjempelse av fattigdom og sykdom i verdens u-land, er det litt andre ting Ingka Foundation skal bruke pengene sine på. Formålet er nemlig gi penger til verdige formål innenfor interiørdesign.

Pengene fra Ingka Foundation føres gjennom Ikea Foundation, der nordmannen Heggenes nå altså er blitt sjef, CEO. Hvor mye penger som er flyttet over til Ikea Foundation, og hvor mye som er gitt videre fra stiftelsen som er fritatt for skatt, er ukjent.

Store utbytter
Informasjonen om hva stiftelsene bruker penger på er ikke tilgjengelig, men det er trolig betydelige summer som flyttes over i Ikea Foundation. I perioden 1998-2003 fikk Ingka Foundation 1,6 milliarder euro i utbytte, som med dagens kurs tilsvarer mer enn 14 milliarder kroner.

Ikeas norske kommunikasjonsrådgiver Frode Ullebust bekrefter overfor DN.no at Heggenes har fått jobben som administrerende direktør (CEO) i Ikea Foundation.

- Ellers er mye uklart om hva han skal jobbe med. Heggenes vil sette seg mer inn i sakene før han vil gi mer informasjon, sier Ullebust.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.