Natt til tirsdag 28. desember ble flere av Amedias sentrale datasystemer satt ut av drift. Ingen papiraviser blir publisert onsdag. Amedia er Norges nest største mediekonsern, og den største utgiveren av lokalaviser her til lands.

– Det vi vet er at folk har vært inne og kryptert data i de bakenforliggende systemene våre, sier konserndirektør for teknologi Pål Nedregotten.

Det er de «bakenforliggende» systemene til Amedia som er blitt hacket, forklarer Nedregotten. Disse er knyttet til publisering av papiravis, annonser og abonnementshåndtering. Amedia-lesere må derfor klare seg uten papiravisen i morgen.

Konserndirektør for teknologi Pål Nedregotten i Amedia sier de ennå ikke vet hva slags type angrep det er snakk om.
Konserndirektør for teknologi Pål Nedregotten i Amedia sier de ennå ikke vet hva slags type angrep det er snakk om. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Det er konkret morgendagens papiravis, som blir rammet. Publisering på nett går som normalt.

Nedregotten forklarer videre at de nå har stengt tilgangen til de aktuelle systemene, og jobber på spreng med å løse problemet

– Nå jobber vi med å få oversikt og kontroll på situasjonen. Vi vil være tilbake så fort det lar seg gjøre.

Han håper problemet vil løse seg i løpet av morgendagen, og at torsdagsavisene vil trykkes som vanlig.

– Hva slags type dataangrep er det snakk om? Dreier det seg om et løsepengevirus?

– Det vet vi ikke ennå. Vi har ikke fått noe informasjon fra noen som har tatt kontakt med oss om disse tingene.

– Vi beklager de problemene som har oppstått og som på ulike måter rammer våre kunder og ansatte, sier Nedregotten.

Uklart om personopplysninger

Det er fortsatt uklart om personopplysninger har kommet på avveier. Amedia kan ikke utelukke det, men foreløpig har de ingen sikre opplysninger om at det har skjedd.

– Amedia jobber nå med utgangspunkt i at kundedata kan være kompromittert. Hvis personopplysninger er kommet på avveier, vil berørte bli informert raskest mulig. Dette vil gjelde både kunder og ansatte. Datatilsynet vil i et slikt tilfelle bli varslet om hva som er skjedd og hvordan vi jobber med avbøtende tiltak.

I abonnementssystemet som er blitt angrepet, ligger det navn, adresse, telefonnummer og abonnementsform og -historikk om abonnentene. Andre data som aID-passord, lesehistorikk og opplysninger om bankkort er ikke berørt.

Redaktørforeningen bekymret

– Et dataangrep på redaktørstyrte medier er svært alvorlig og sterkt bekymringsfullt, sier assisterende generalsekretær Reidun K. Nybø i Redaktørforeningen.

– Vi er særlig redd for at sensitivt materiale kan ha kommet på avveier, sier Nybø til NTB.

Hun sier det er for tidlig å svare på om dette kan være et angrep rettet mot pressen som sådan.

– Men det er jo et spørsmål man stiller seg når et mediehus blir angrepet, og det får såpass store følger. Når ingen Amedia-papiraviser blir publisert onsdag, så er det i seg selv et stort problem, sier hun, men gjentar at personopplysninger på avveier foreløpig er den største bekymringen.

Nybø understreker at etter det hun kjenner til, har Amedia-konsernet svært gode rutiner når det gjelder datasikkerhet, i likhet med de fleste norske mediehus.

– For noen år siden var det åpenbart for lite kunnskap, men i dag er det en helt annen bevissthet rundt dette, sier Nybø.

Hun viser blant annet til et eget teknologiutvalg som er nedsatt, og en veileder om datasikkerhet som ble gitt ut høsten 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.