Hackerne som har angrepet Amedia, ber om løsepenger, opplyser Amedia. Data- og teknologidirektør Pål Nedregotten i Amedia sier til NRK at selskapet ikke kommer til å gå i dialog om å betale løsepenger.

Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet.

– Dette kommer til å vare ganske lenge. Det er et møysommelig arbeid med å få tilbake systemene våre, sier Nedregotten.

Amedia holdt en digital pressebriefing om dataangrepet onsdag klokken 15.

De har fått på plass en nødløsning etter dataangrepet og gir ut flere av sine lokale papiraviser torsdag, opplyste Nedregotten.

– Det ser ut til at det er rundt 20 aviser som vil komme ut torsdag. Det kan bli færre, men det kan også bli flere, sier Nedregotten til NTB.

Årsaken til at ikke alle papiravisene blir utgitt går på kapasitet.

– Det handler om at vi må bruke en nødløsning, som er veldig arbeidskrevende også for trykkeriene, sier Nedregotten.

Persondata på avveier?

Hackernes som angrep mot Amedia, var inne i systemene i flere dager, ifølge mediekonsernet.

– Selve angrepet skjedde ikke natt til i går. Det har vært folk i systemene våre over flere dager, fortalte Nedregotten under pressebriefingen.

– Det er typisk for denne typen angrep, la han til.

Det er et sikkerhetshull i Windows som er blitt utnyttet og det er derfor Amedias Windows-servere som er rammet.

– Det er to former for persondata som kan være på avveier, vi vet ikke om det er det, men vi kan heller ikke utelukke det, sier Nedregotten under pressebriefingen.

Det ene er abonnementsinformasjon, men hverken passord eller betalingsinformasjon skal være på avveier. Det andre er ansattinformasjon.

Klassisk virusangrep

Natt til tirsdag ble flere av Amedias sentrale datasystemer angrepet, og personopplysninger kan være på avveier. Onsdag kom ingen av papiravisene til konsernets lokalaviser ut.

Nedregotten sier de jobber med å få på plass en backup-løsning slik at de kan produsere papiraviser igjen.

– Det er et veldig klassisk løsepenger-virusangrep, der fremmede har tatt seg inn på deler av våre servere, kryptert dataene våre og lagt igjen et visittkort som typisk leder videre til et krav om løsepenger, sier Nedregotten.

Maktesløse

Flere lokalaviser står nå uten svar på når de får levert ut papiravisene sine igjen.

– Vi er ganske maktesløse når systemene ikke fungerer. Man håper jo de skal være oppe å gå igjen snart, men alt er usikkert. Vi vet fremdeles ikke om vi kan gi ut avisen i morgen, sier sjefredaktør Sivert Rossing i Trønder-Avisa til NRK.

Kripos koblet inn

Seksjonsleder Øystein Andreassen ved Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) ved Kripos sier til VG at både Kripos og Europol er koblet inn i saken.

– NC3 ved Kripos er i dialog med selskapet og mottar fortløpende informasjon som utveksles med Europol, sier Andreassen.

Kripos bekrefter også at de koordinerer med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Flere norske selskaper har den siste tiden blitt rammet av dataangrep.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.