– Nei, det er en unødvendig reise i denne situasjonen, sa Erna Solberg til NRK lørdag formiddag på spørsmål om folk fortsatt kan reise på hytta etter at det blir innført nye inngripende tiltak i ti kommuner i Oslo-området.

Helseminister Bent Høie dro selv fra Oslo til Stavanger fredag morgen og videre til hytta i Bjerkreim kommune før beskjeden kom om å unngå unødvendige reiser utenfor regionen. Høie formidlet de nye tiltakene fra hytta lørdag formiddag via video. Bjerkreim kommune ligger en 50 minutters kjøretur fra Stavanger. Om Høie sier Solberg lørdag til NRK:

– Han reiste til Stavanger tidlig i går morges. Han reiste før beskjeden om mutert virus kom, sier Solberg.

Høie skriver i en epost til NRK at det ikke er hytteforbud.

– Det er ikke hytteforbud, men det er en sterk oppfordring til alle som bor i disse kommunene om å ikke reise ut av kommunen med indre det er strengt nødvendig. Det gjelder også reiser til hytta som ikke ligger i kommunen de bor i.

Høie svarer: – Ikke utenkelig at jeg hadde vurdert dette annerledes

Lørdag ettermiddag kom Bent Høie tilbake til DN med svar rundt hytteturen.

– Jeg dro til Stavanger fredag morgen. Jeg dro først hjemom for å ha et digitalt møte med to nordiske kolleger, og så dro jeg opp på hytta tidlig på ettermiddagen. På det tidspunktet jeg dro på hytta, visste jeg ikke hvilke anbefalinger som Helsedirektoratet ville komme med, sier Høie og legger til:

– Min erfaring at jeg er like operativ på hytta som hjemme.

Lørdag kveld melder TV 2 at Folkehelseinstituttet (FHI) sier at regjeringen ble varslet om det muterte viruset torsdag kveld, da Høie fortsatt var i Oslo.

– Første varsel kl. 22.19 på torsdag kveld og varsel med utfyllende informasjon og rask risikovurdering 01.31 natt til fredag, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til TV 2.

Ifølge TV 2 ble også Helsedirektoratet orientert torsdag kveld. Høie bekrefter overfor TV 2 at han fikk informasjon om den engelske virusvarianten fra FHI torsdag kveld.

– Jeg er nå oppmerksom på at de fikk varsel sent torsdag kveld. Han reiste fredag morgen. Vi andre fikk beskjed fredag morgen om mutasjonen, sier statsminister Erna Solberg til TV 2 om informasjonsflyten og Høies hyttetur.

På spørsmål fra TV 2 om Høie burde visst at en anbefaling om å unngå hytteturer var blant de opplagte tiltakene, svarer Solberg til tv-kanalen:

– Jeg vet ikke om det er et av de mest opplagte tiltakene. Det er sånn at han bor i Stavanger og reiste tilbake tidlig fredag morgen, og fikk tiltakslistene senere denne dagen.

«Hadde kanskje valgt annerledes»

Til DN lørdag ettermiddag sa Bent Høie at det ikke var utenkelig at han hadde vurdert situasjonen annerledes «hvis jeg visste om omfanget.»

– Men når jeg først var der, ville det å dra tilbake gjøre at jeg var mindre operativ utover kvelden og ettermiddagen. Hadde jeg visst hvordan dagene ble, hadde jeg kanskje valgt annerledes, sa han om hytteturen.

Helseministeren opplyste at han drar tilbake til Oslo søndag kveld.

– Det mest operative er å bli værende på hytta og ikke miste den nødvendige tiden på å reise.

– Sender det en uheldig signaleffekt at helseministeren selv er på hytta når det går ut anbefaling om at man ikke burde dra?

– Jeg tror folk forstår at jeg, og mange andre som er på hytta, ikke hadde noen forutsetninger for å vite hva rådene ville bli. Det rådet som ble gitt i dag morges om å ikke dra på hytta, det er noe direktoratet har sagt de vil se på i løpet av ettermiddagen, sier Høie.

Strengeste tiltak siden 12. mars

– Dette er ikke portforbud, men de strengeste tiltakene vi har hatt siden 12. mars, la Solberg til i intervjuet med NRK.

Tidligere på dagen gikk regjeringen ut med en anbefaling om at alle i de berørte kommunene bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Folk rådes også til å unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem.

De nye tiltakene innebærer at de berørte kommunene i praksis stenger helt ned. Alt av butikker og virksomheter stenges, med unntak av matbutikker, apotek og bensinstasjoner. Vinmonopolet holder stengt ut neste uke.

Videre oppjusteres det til rødt nivå i barnehage, barneskole og ungdomstrinn. Det innføres digital undervisning på videregående skole og varsel om mulig overgang til rødt nivå i uke fem. Universiteter og høyskoler stenges og all fysisk undervisning gjøres digital.

Høie ba på pressekonferansen tidligere på dagen folk om å ikke dra til nabokommunen for å benytte seg av tilbud som er stengt i egen kommune.

– Jeg vil innstendig be alle som bor i området om å ikke reise til andre områder for å benytte seg av tilbud som er stengt i egen kommune. Alt dette gjør vi for å hindre smitte, sa Høie.

Byrådsleder etterlyser hytteråd

På en pressekonferanse lørdag fikk byrådsleder Raymond Johansen i Oslo spørsmål om hvordan hyttefolk fra Oslo-området som nå befinner seg på hytta skal forholde seg til de nye reglene.

Johansen sa at han stilte dette spørsmålet til helsemyndighetene tidligere på dagen.

– Når mange er på hytta og har hjemmekontor, vil det være logisk at de fortsetter å være på hytta og har hjemmekontor, fremfor for nå å føre til økt mobilitet, sa Johansen.

Han håpet at helsemyndighetene kom med klare signaler på området.

– Hvis alle skulle satt seg i bilen nå og reist hjem igjen vil det føre til økt mobilitet, sa byrådslederen videre og la til at han venter på tydelige signaler fra Helsedirektoratet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.