I en e-post som DN har fått tilgang til går det frem at Helse- og omsorgsdepartementet har innkalt til et møte torsdag ettermiddag der den politiske ledelsen i Nærings- og fiskeridepartementet og Samferdselsdepartementet også skal være representert.

Ifølge e-posten står det på agendaen hvordan man videre skal opprettholde smitteverntiltak på kollektivreiser, samt drøfting av innretningen på eksisterende tiltak.

Møtet skal ledes av Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), og blant deltakerne er de ti største kommunene, NHO, fylkeskommunene, Kollektivtrafikkforeningen, Jernbanedirektoratet og Virke.

«Hjemmekontor er under Corona-epidemien fortsatt et viktig tiltak for å redusere kontakt mellom personer på arbeidsplassen og på reisen ved bruk av offentlig transport. Det er også viktig at både de reisende, operatørene og andre som er involvert i kollektivtransporten har en riktig forståelse av hvordan man ivaretar smittevern ved nødvendige kollektivreiser», heter det i møteinnkallelsen.

Onsdag meldte TV 2 at assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad varslet nye råd om blant annet munnbind og reiser med kollektivtransport om kort tid.

«Håper regjeringen vil lytte»

DN har vært i kontakt med Olov Grøtting, som er daglig leder i Kollektivtransportforeningen. Foreningen representerer kollektivtransportaktørene i samtlige storbyer i Norge, blant annet Ruter i Oslo, Kolumbus i Rogaland og AtB i Trondheim.

– Det stemmer at vi er blitt innkalt til et møte, sier hun.

– Hva forventer dere av møtet?

– Det er vanskelig å si noe om akkurat hva som kommer frem. Det blir nok mer et informasjons- og dialogmøte, men vi håper at regjeringen vil lytte til aktørene sine synspunkter, og deretter være tydelig på hvilke smittevernregler som skal være gjeldende fremover innenfor de ulike tiltaksnivåene i smittevernveilederen. Den er nå inndelt etter en trafikklysmodell, og har ulike nivåer av smittevern.

Virker hjemmelagede ansiktsmasker?
Hvilken ansiktsmaske er best for beskyttelse?
00:50
Publisert:

– Hvordan vil deres medlemmer forholde seg til et eventuelt påbud eller anmodning om munnbind?

– Det er myndighetene som må vurdere om man innfører bruk av munnbind som et eventuelt smitteverntiltak i kollektivtrafikken. Men dersom det kommer en anmodning eller et påbud om å bruke munnbind enten på gult eller rødt tiltaksnivå, ønsker ikke vi at det blir operatørene eller kollektivselskapene som får ansvar for å håndheve bruken, sier Grøtting.

Positiv til møte

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke sier det er positivt at det er kalt inn til et møte med regjeringen.

– Om en uke er samfunnet i full gang når ferien er over, og da er det viktig at de som på jobb kan gjøre det på en trygg måte, sier han.

Den administrerende direktøren understreker at det er «uhyre viktig» å unngå en ny nedstengning av samfunnet.

– Det at vi er kalt inn tyder på at regjeringen vil komme til konklusjoner når det gjelder smitteverntiltak. Det trenger vi både for arbeidstager og bedrifter, sier Horneland Kristensen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.