– Jeg tror de fleste av oss har forstått at ferien er over. Vi må brette opp ermene fordi vi har en jobb å gjøre. Jeg sikter ikke til jobben som gir oss månedslønn, men jobben vi må gjøre for å hindre at koronaviruset gjør at vi må stenge landet.

Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) når han legger frem nye smittevernråd under en pressekonferanse fredag ettermiddag. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold er også til stede.

– Sommeren fikk oss kanskje til å glemme at vi lever med et farlig virus. Utbruddene de siste ukene viser hvor sårbare vi er, sier Høie.

– Nå er vi nødt til å bremse for å beholde kontrollen, vektlegger han.

Åpner ikke ytterligere opp

Regjeringen åpner ikke opp for arrangementer for 500 personer eller breddeidretten fra 1. september. De åpner ikke for å fjerne kravet om en meter avstand i kinosaler og konferansesaler.

– Jeg vet at mange innen kulturliv, idrettsliv og næringsliv har ventet og håpet på dette, og at mange kommer til å bli skuffet. Det forstår jeg veldig godt, men vi kan ikke ta sjansen på at smitten øker ytterligere. Derfor kan vi ikke åpne for mer kontakt mellom mennesker, sier han.

Det blir også nasjonalt alkoholserveringsforbud etter midnatt fra lørdag.

– Vi bremser opp for å unngå bråstopp, der vi må stenge store deler av samfunnet igjen.

Regjeringen vil gjøre nye vurderinger av smittesituasjonen i begynnelsen av september.

Her er de viktige rådene for bruk av munnbind
Intensivsykepleier Paula Lykke viser deg hvordan du unngår smitte.
02:16
Publisert:

Varsler råd om munnbind i kollektivtrafikken

Det har i forkant vært knyttet stor spenning til hvilke råd som vil bli gitt om munnbind og hjemmekontor.

– Det har vært mye oppmerksomhet om munnbind. Jeg vil understreke at munnbind ikke er et alternativ til avstandsregelen. Meteren beskytter betydelig bedre enn munnbind, understreker Høie.

– Munnbind kan være et supplement. Folk må være forberedt på at det kan komme en anbefaling om bruk av munnbind når de reiser kollektivt.

Mer detaljerte råd om munnbind i kollektivtrafikken vil komme innen 14. august.

Det anbefales at arbeidsgivere legger til rette for bruk av hjemmekontor to til tre dager per uke for alle som har mulighet til det.

Anbefaler munnbind under hjemreise fra røde land

FHI melder fredag at personer som ankommer Norge fra røde land bør beholde munnbindet på til de er hjemme i karantene. Dette gjelder fra og med i dag.

– Dette innebærer for de aller fleste at de beholder munnbindet på når de tar for eksempel buss eller tog hjem fra flyplassen. Slik sett er det et tiltak som kan bidra til å unngå smitte under transport til stedet de går i karantene, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Det åpnes ikke opp for reiser til utenfor EØS-området uten at man ilegges karantene ved hjemreise til Norge.

Høie vektlegger at når norske innbyggere drar utenlands øker smitterisikoen uansett land.

– Vi anbefaler alle nordmenn å unngå alle unødvendige utenlandsreiser, både røde og grønne land, sier han.

Smitteoppblomstring flere steder i landet

Denne uken har det vært smitteoppblomstringer i Indre Østfold, Moss og på Hurtigruten. Det er meldt om 102 nye smittetilfeller de to siste dagene, mot 196 tilfeller hele forrige uke.

Det ble kjent tidligere denne uken at det har vært arrangert flere private arrangementer i Oslo. Så langt er 21 personer bekreftet smittet fra festene i bydelen Vestre Aker.

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold sier de derimot ikke ser tegn til en ny smittebølge i Norge. FHI vektlegger at det fortsatt er lave smittetall i Norge med 5,4 per 100.000 innbyggere.

– Det er mange som spør om vi ser en ny bølge, det gjør vi foreløpig ikke. Men økningen av lokale smittetilfeller er forventet. Selv om det er lokale utbrudd, ser vi ingen ukontrollert spredning, sier Vold.

Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Bent Høie og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet under regjeringens pressekonferanse.
Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Bent Høie og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet under regjeringens pressekonferanse. (Foto: Javad Parsa)

Bekymret for fadderuken

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) uttrykte sin bekymring ovenfor DN tidligere fredag.

– Det virker som om mange tror de skal gjenoppta aktiviteten etter sommeren som de gjorde i fjor, men slik blir det ikke. Dette er et tillitssystem, og det er opp til folk å skjerpe seg, sa han.

Johansen varslet samtidig at dersom smitten sprer seg mer vil det bli tøffere tiltak igjen, uten å ville utdype hva det innebærer.

Folkehelseinstituttet er bekymret for fadderuken som er rett rundt hjørnet, etter flere smittetilfeller på fester.

– Festing blant unge og spesielt fadderukene som nå skal i gang på universiteter og høyskoler, er noe vi ser på med bekymring, sier Vold og advarer mot å samle store mengder folk, særlig blandet med alkohol. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.