DNB har «for noe tid tilbake» avsluttet kundeforholdet til det islandske fiskeselskapet Samherji, sier kilder i DNB til DN.

Det var NRK som først meldte om saken.

Det var 19. november i fjor den islandske avisen Stundin meldte at 70 million dollar, eller 640 millioner kroner etter dagens kurs, er sluset gjennom DNB via et skallselskap i skatteparadiset Marshalløyene til Namibia.

En del av pengene skal ha kommet fra Samherjis fiske av hestemakrell i Namibia, og selskapet skal ha bestukket tjenestemenn for å sikre seg tilgang til kvoter. Informasjonen om bestikkelsene og hvitvaskingen av penger fremgår av dokumenter fra Wikileaks.

Avventer Økokrims etterforskning

Økokrim varslet to uker etter saken ble kjent gjennom mediene at de vil etterforske saken.

– Vi skal finne ut av hva som har skjedd og om det har funnet sted straffbare handlinger, sa fungerende Økokrim-sjef Hedvig Moe.

Etter det DN erfarer avventer DNBs Økokrims etterforskning og konklusjon i saken.

– Vi har ikke anledning til å kommentere denne saken nå, ettersom den er under etterforskning av Økokrim. Spørsmål om etterforskningen må rettes til dem, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

Saken er dermed under etterforskning på Island, i Norge og Namibia.

Saklig grunn til å kaste ut kunden

DNBs kilde vil ikke si hvor lang tid det er gått siden de avsluttet kundeforholdet til Samherji.

– Dette er prosesser som går over noe tid. Det er ikke bare å offboarde en kunde, men i lovverket er det anledning for banker å kaste ut kunder, hvis det er saklig grunn til det, ifølge kilder i DNB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.