Regjeringen hasteinnkaller produsenten av norske pass, ifølge en pressemelding tirsdag kveld.

– Jeg er i dag gjort kjent med at produsenten av norske pass og ID-kort har fått redusert produksjonskapasitet og kan få problemer med å levere tilstrekkelig med pass til nordmenn og borgere av flere europeiske land. Regjeringen ser alvorlig på situasjonen, og jeg har innkalt Thales til et hastemøte for å få klarhet i hvordan de har tenkt å håndtere dette, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Forventer rask løsning

Av meldingen fremgår det at det er det franske storselskapet Thales som leverer pass til Norge, og en rekke andre land.

Regjeringen informerer om at politidirektoratet (POD) har fått informasjon fra Thales om økt feilrate ved produksjonen av pass, i tillegg til at det er råvaremangel til passbøker som resulterer i redusert kapasitet hos Thales. Dette gjelder både i Norge og i flere europeiske land.

Thales er ikke i stand til å gi klare svar på hva som er galt, eller hva som kan gjøres for å bøte på utfordringene, men skal være i dialog med POD om hvordan denne utfordringen skal håndteres fremover.

Det er Enger Mehl lite fornøyd med.

– Regjeringen mener det er uakseptabelt om mange nordmenn blir stående uten mulighet til å legitimere seg med pass eller ID-kort over lang tid, og forventer at Thales iverksetter tiltak så raskt som overhodet mulig, uttaler hun, og legger til at POD ser på beredskapsløsninger hvis dette skulle påvirke leveringstiden over lengre tid.

Reiselysten etter to år med pandemi og nedstenginger gjør at det er mange nordmenn som står i kø for å få fornyet passet sitt.

– I begynnelsen av mars ga jeg Politidirektoratet beskjed om å iverksette tiltak for å raskt få ned ventetiden for å få seg pass. Blant annet har passkontorene utvidet åpningstidene utover kvelden og i helgene. Det har nå blitt enklere for folk å få seg passtime. Samtidig ga jeg POD i oppdrag å på sikt vurdere gjenåpning av flere passkontor som ble lagt ned under forrige regjering, for å sikre kortere reisevei og bedre tilgjengelighet for folk i hele landet, uttaler Enger Mehl.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.