I utgangspunktet vil restriksjonene fortsatt gjelde til 20. august, men regjeringen vil ta nye vurderinger 15. juni og 7. juli sier Erna Solberg på pressekonferansen.

Med andre ord må nordmenn belage seg på innenlandsferie i sommer.

– Den viktigste gladnyheten er at nå når det er lite smitte, kan besteforeldre feriere sammen med familien sin, sa Solberg.

Næringsminister Iselin Nybø peker på at disse oppdateringene gjør sånn at utenlandske turister kan avbooke sine bestillinger for norgesferien, og at hytter, hoteller og rorbuer kan fylles opp av norske innenlandsturister i stedet.

– Nå åpner vi opp for at vi nordmenn kan reise omkring i vårt flotte og langstrakte land i sommer. Jeg håper mange benytter anledningen til å bli turister i eget land, ikke minst fordi det er viktig for at denne næringen skal overleve, sa næringsministeren.

Har satt dato for nye vurderinger

Utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, sier at de vil prøve å gjøre lettelser.

– Innen 15. juni vil se om det kan gjøres unntak fra reiserådet for reiser til de nordiske landene. Innen 20. juli vil det vurderes om det kan gjøres unntak til enkelte andre nærliggende land i Europa, sier hun.

Følg pressekonferansen her.

Søreide peker på at andre europeiske land letter restriksjonene først mot sine egne naboland.

– Regjeringen ber Folkehelseinstituttet om å gjøre en særlig smittefaglig vurdering om muligheten til å lette reiserestriksjoner til Norden.

Dette avhenger av at de andre nordiske land gjør de samme vurderingene.

Vurderer å åpne for arbeidsinnreiser

Utenriksminister sier at situasjonen kan endre seg raskt, og at man må følge med på utviklingen globalt.

– Vi er mange som ser frem til å reise utenlands på et tidspunkt, og det får vi bare til ved å gjøre dette gradvis og kontrollert, sammen, avslutter Søreide før hun gir ordet til justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Mæland forteller at de vurderer å åpne for arbeidsreiser fra hele Norden fra 1. juni.

– Dette betyr at dagens karanteneplikt med reisekarantene i 10 dager, erstattes av egenvurdering og testing i tråd med anbefalinger, sier Mæland.

Åpner for reiser til Svalbard

Mæland trekker frem at Svalbard i all hovedsak har vært stengt siden koronautbruddet startet, og derfor ikke har hatt noen smittetilfeller.

– Med en så positiv utvikling åpner regjeringen nå for at turister fra fastlandet kan reise til Svalbard fra 1. juni, sier hun.

Hun peker på at næringsliv og arbeidsplasser er helt avhengige av at turister igjen kan komme og drive samfunnet rundt. I forbindelse med dette er det utviklet en veileder for hvordan reiselivet kan kunne drive ansvarlig i henhold til smittevernsregler.

– Sysselmannen har varslet at innreisekarantenen for fastboende og de med jobbtilknytning eller forskeroppdrag på Svalbard oppheves allerede fra i dag klokken 18, sier Mæland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.