– Vi mener vi er i en svært alvorlig situasjon, sa direktør i folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg da hun møtte VG etter et møte med landets helsetopper mandag formiddag.

Dette fant sted like etter at FHI hadde publisert sin ferske risikovurdering som konkluderer med at omikronvarianten vil bli dominerende innen kort tid, noe som vil gi betydelig økt smittespredning.

«Omikronvarianten vil allerede i desember forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, betydelig belastning på helsetjenesten og betydelig belastning på samfunnet, blant annet gjennom utbredt sykefravær».

Kan føre til 300.000 tilfeller per dag

FHI slår fast at den store spredningen vil føre til betydelig flere innleggelser enn i dag, selv om omikronvarianten skulle gi mindre alvorlig sykdom.

«I et foreløpig scenario beregner vi at det om tre uker kan bli opp mot 90.000 og 300.000 tilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig.»

Dette bør du vite om omikron
Hvor bekymret bør vi være for omikron? Må vi endre dagens koronavaksiner? Bloombergs Jason Gale rapporterer fra Melbourne om hva du bør vite om omikronvarianten av koronaviruset.
04:08
Publisert:

FHI skriver at det haster med å bremse koronaepidemien med betydelige tiltak, slik at ikke omikronvarianten forårsaker en «epidemibølge som gir enorm sykdomsbyrde og fullstendig overbelaster helsetjenesten», og legger til følgende advarsel:

«Manglende handling nå kan gi store negative effekter for samfunnet, ikke bare for helsetjenestene i sykehus og kommuner.»

Stoltenberg er hemmelighetsfull ovenfor hvilke tiltak de har anbefalt regjeringen å innføre, men trekker frem både vaksinering og kontaktreduserendetiltak som sentrale.

– Alle kjente kontaktreduserende tiltak blir vurdert, sa Stoltenberg til VG.

Varsler tiltak

Statsminister Jonas Gahr Støre varsler ytterligere koronatiltak denne uken, og ifølge VG kan de nye tiltakene bli presentert på en pressekonferanse allerede i kveld.

– Situasjonen er alvorlig. Smittespredningen er for høy. Og vi er nødt til å treffe tiltak for å begrense den utviklingen, sier Støre til NTB.

Han bekrefter at smitteverntiltakene vil bli justert allerede denne uken. Disse tiltakene vil gripe inn i hverdagen til folk, advarer han.

Det er 358 koronapasienter innlagt på sykehus mandag, 27 flere enn søndag. Dette er nok en rekord for antall innlagte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.