FHI har anmeldt et forhold der en mann ringte sentralbordet fra et skjult nummer 12. juni, og kom med drapstrusler mot medarbeidere ved instituttet. Han skal ifølge FHI ha vært svært forbannet og ringte flere ganger.

FHI, som er underlagt Helse- og omsorgsdepartementet, gir råd til myndigheter og befolkningen om koronaviruset, deriblant smittevernråd for reiser.

– Vi forsto det slik at det var på grunn av misnøye med våre råd knyttet til reiser til og fra Norden, skriver Christina Rolfheim-Bye, kommunikasjonsdirektør i FHI, i en epost til DN.

Hun har ingen flere detaljer rundt bakgrunnen for truslene.

Anmeldte også i februar

– Det er viktig at alle våre medarbeidere er trygge på jobb. Vi har minnet våre ansatte på noen sikkerhetsråd i forbindelse med denne saken. Vi kjenner hverken personene det gjelder, deres helsetilstand eller annet og kan ikke kommentere ut over dette.

– Har dette skjedd ved flere anledninger?

– Nei, ikke konkrete drapstrusler. Vi har anmeldt én sak til i år, i februar, der en person opptrådte truende i et forsøk på å komme i kontakt med direktør Camilla Stoltenberg. Vi er usikre på bakgrunnen for denne episoden.

Ble henlagt av politiet

Politiinspektør ved Oslo politidistrikt Renate Myhre Medby sier at saken er henlagt på bakgrunn av kapasitet.

– Politiet kan ikke prioritere denne saken per nå ut ifra ressurssituasjonen. Vi hadde heller ingen konkrete holdepunkter for videre etterforskning, ettersom mannen som ringte gjorde det gjennom skjult nummer. Hadde vi hatt noe mer håndfast, kunne vi igangsatt etterforskning.

– Hva tenker du om at det blir rettet trusler mot helsemyndighetene som følge av håndteringen av en pandemi?

– Politiet tar dette på største alvor og vi ønsker selvfølgelig å reagere på den type henvendelser med riktig straffereaksjon hvis vilkårene for det er oppfylt etter etterforskningen. Vi ønsker å slå ned på slik type adferd der det er mulig, men i denne saken var det dessverre ikke noe å gå etter.

Hun kjenner ikke til noen lignende saker rettet mot helsemyndighetene under koronapandemien.

– Jeg sitter ikke med oversikt over alle sakene våre, men jeg tror ikke slike saker er så utbredt.

Hun trekker frem at politiet har fått flere trusler rettet mot seg og opplevd at folk spytter på dem på gaten, og sier at de har koronaviruset.

En mann som var tiltalt for vold og trusler mot to politibetjenter ble dømt til 75 dagers fengsel i Oslo tingrett 30. mars, etter å ha spyttet på politiet og kommet med trusler om at han var smittet av korona. Mannen anket dommen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.