– Noen vil ikke lykkes. Og sånn må det være, sa næringsminister Jan Christian Vestre til DN for halvannen uke siden.

Bakteppet er det siste årets høye og tidvis ekstraordinært høye strømpriser, en av flere faktorer som til sammen blåser en ganske frisk motvind mot norske bedrifter.

Høy inflasjon og økende renter trekker også kjøpekraft fra husholdningene, noe som potensielt vil svekke etterspørselen etter varer og tjenester.

Nå viser ferske tall fra inkassoselskapet Fair-gruppen at både konkurs- og inkassoveksten fortsatte i oktober. I sum gikk 296 norske selskaper konkurs i forrige måned, 21 prosent flere enn i samme måned i fjor. Dette er riktignok en årsvekst som er betydelig lavere enn i august og september, der veksten til sammenligning lå på 71 og 44 prosent.

Bekymret inkassosjef

Konsernsjef i Fair-gruppen, Christian Aandalen synes likevel dette bekymrer:

– Antall saker som går til inkasso er som regel en tidlig indikator på økonomiske utfordringer for næringsliv og husholdninger, sier han og legger til at Fair Collections, en undervirksomhet i Fair-gruppen, sitter på inkassodata som viser «sterk vekst» for begge grupper.

Christian Aandalen, kommersiell direktør i Fair Group.
Christian Aandalen, kommersiell direktør i Fair Group. (Foto: fair Group)

– Så langt i år er antallet inkassosaker registrert på norske husholdninger opp nesten 36 prosent. Dette gir grunn til bekymring, spesielt fordi de store rentehevingene akkurat har begynt å slå inn på husholdningens økonomi, tilføyer han.

Klarer seg oppsiktsvekkende godt

Et annet inkassoselskap, Intrum, ser imidlertid at inkassotallene har flatet ut i 2022, i forbindelse med pandemien og innføringen av Gjeldsregisteret.

– Vi må ha en tredobling i antall kredittkortinkasso for å komme tilbake til nivået som var i mars 2020. Middelklassen i Norge klarer seg oppsiktsvekkende godt akkurat nå, og mye tyder på at det er «stille før stormen», skriver selskapet i en pressemelding.

Bransjeforskjeller

De 296 selskapene som gikk over ende i oktober omsatte ifølge Fair-gruppen for i underkant av 2,2 milliarder kroner i 2021, og bedriftene utgjorde levebrødet til rett over tusen ansatte.

Aandalen trekker frem at konkursene nå er blitt større og mer alvorlige, både hva gjelder omsetning og antall arbeidsplasser.

– Konkursene blir større og mer alvorlige, mens inkassostatistikken vitner om en krevende høst og vinter, sier han.

Det er imidlertid betydelige bransjeforskjeller.

Serveringsbransjens 38 konkurser er mer enn dobling fra samme periode i fjor, der bransjen til sammenligning måtte forholde seg til koronavirusets restriksjoner og ofte begrensninger på driften.

Også agentur- og engrosbransjen hadde en dobling i antall konkurser.

Bygg- og anleggsbransjen derimot, som vanligvis er mest utsatt for konkurser, hadde en nedgang i antallet konkurser fra i fjor.

– Vi ser en betydelig i økning i flere bransjer, men i den totale statistikken dempes denne utviklingen av en markant konkursnedgang i de to bransjekategoriene som omfatter bygg- og anleggsbransjen, sier daglig leder Per Fjærestad i kredittsjekkselskapet Creditsafe i en pressemelding.

Venter sterk vekst i inkassosaker og konkurser

Fremover venter Aandalen en videre økning i inkasso- og konkurstallene, særlig på grunn av rentehevingene som kommer.

– Dette er den viktigste kostnadskomponenten for norske husholdninger, og vi venter at renteøkning og energikrise vil føre til en videre sterk vekst i misligholdte regninger. Problemer i husholdningene fører til videre utfordringer i næringslivet, sier han og peker på det generelt svært høye gjeldsnivået blant norske husholdninger.

Riktignok viser ferske tall fra Finanstilsynet at den samlede forbruksgjelden var synkende i tredje kvartal, men samtidig økte antallet mislighold på forbrukslån inngått det siste året.

– De viktigste indikatorene peker på fortsatt sterk vekst i inkassosaker og konkurser, sier Aandalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.