Utviklingsredaktør Øyvind Brenne i VG bekrefter også at avisa har tekniske problemer.

– Vi opplever tekniske problemer, som har ført til at VG har vært ustabilt i cirka et kvarter. Vi jobber på spreng for å finne ut av dette. Vi beklager ulempene dette medfører til alle våre brukere, sier han til egen nettavis.

– Jeg har nå fått bekreftet at dette skyldes et tjenestenekt-angrep, altså at vi plutselig får store mengder trafikk på én gang, som vedvarer. Dermed kan det forekomme at vanlige brukere ikke får tilgang som normalt til VG på grunn av overbelastning, sier han videre.

Brenne opplyser jobber på spreng med å håndtere dette så det i minst mulig grad skal ramme våre brukere.

Aftenposten opplyser til Medier24 at de mistenker at de er utsatt for et DDOS-angrep.

– Vi håper det blir løst så fort som overhodet mulig slik at vi kan komme tilbake med journalistikk, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

Aftenbladet skriver dette på sine nettsider: «Flere Schibsted-aviser, inkludert Aftenbladet, har tekniske problemer onsdag ettermiddag. Årsaken er foreløpig ukjent.»

– Nettsiden kan derfor være ustabil og ha problemer med å laste innhold.

Flere angrep

Tidligere på dagen var også flere offentlige norske nettsteder sliter eller er nede etter å ha blitt utsatt for massive dataangrep. En russisk hackergruppe antas å stå bak.

Nettsidene til Arbeidstilsynet og BankID var begge ute av drift onsdag formiddag. Altinn skriver også på nettsidene sine at «de opplever ustabilitet».

– Vi kan bekrefte at det har pågått et tjenestenektangrep mot Altinn og ID-porten. Det startet cirka klokken 2 natt til onsdag, sier kommunikasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn til TV 2.

Dagbladet melder at den russiske hackergruppa Killnet skriver på nettsidene sine at de skal angripe politiet, UDI, BankID, ID-porten, Nav og flere andre norske nettsider og nettjenester.

– God morgen Norge! Alle avdelinger til kamp! står det i en melding fra Killnet på Telegram.

NSM kjent med saken

– Vi er kjent med saken og har ikke noe å legge til nå, sa pressekontakt Herman Ringstad i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til NTB i formiddag.

Kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID bekrefter at nettsidene deres er utsatt for et angrep.

– Det er snakk om et DDoS-angrep som pøser på med trafikk på siden, sier Steinsland til TV 2.

DDoS, på norsk kalt tjenestenektangrep, er forsøk på å ta ned nettjenester ved å overøse serverne med ekstremt store mengder dataforespørsler over tid.

– Det betyr ikke at noen har kommet seg inn i systemene våre, men at man prøver å kjøre på med så mange besøk mot et nettsted, ofte mange millioner samtidig, at serveren ikke takler det, sier Ferkingstad i Altinn.

Også Arbeidstilsynet bekrefter overfor NRK at de er utsatt for et hackerangrep, mens Utlendingsdirektoratet (UDI) stålsetter seg for det som eventuelt kommer.

– Det meldes om et planlagt hackerangrep mot flere nettsteder/nettjenester, bl.a. UDI. Vårt sikkerhetsmiljø følger nøye med, tiltak iverksettes løpende for å skjerme våre nettløsninger, skriver UDI på Twitter.

Se DN Studio om hvordan Oljefondet sikrer seg mot hackerangrep.

Støre fordømmer

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer hackerangrepet, men sier det ikke ser ut til å ha gjort alvorlig skade.

– Jeg fordømmer det angrepet. Det er et angrep, sier Støre til NTB.

– Cyberangrep er en del av det moderne trusselbildet. Det er ikke vi uforberedt på, så vi har myndigheter som følger nøye med på det, og som er i stand til å få oversikt og vurdere hvordan man skal forsvare seg. Så langt jeg er informert nå i ettermiddag, så har ikke dette angrepet gjort noen betydelig skade, sier han.

Hackerangrepet sammenfaller med Natos toppmøte i Madrid, der Støre deltar sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Støre sier det er umulig for ham å fastslå med sikkerhet om dette er tilfeldig eller ikke.

– Men det er fristende å si at det er en sammenheng, sier Støre og viser til at slike sammenfall ikke er uvanlige.

Den russiske hackergruppen Killnet har lagt ut en rekke meldinger på Telegram om angrepene og også lagt ut bilder av både Huitfeldt og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. I meldingen om Stoltenberg rettes det også trusler mot ham og hans familie.

– Det tar jeg avstand fra. Det er en uakseptabel måte å true andre mennesker på, sier Støre.

Politiet angrepet

Politiet er kjent med at deres systemer ble utsatt for et såkalt tjenestenekt-angrep natt til onsdag.

– Vi overvåker situasjonen nøye, og Politiets IKT-tjenester har gode systemer for å ivareta den digitale sikkerheten. Hendelsen gås gjennom og overvåkes nøye dersom den skulle utvikle seg videre, sier Lars Aune stabssjef i Politidirektoratet i en pressemelding onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.