Den siktede ble pågrepet på Kongsberg onsdag kveld. Natt til torsdag gikk politiet ut med at det dreier seg om en 37-åring som er dansk statsborger, men bosatt på Kongsberg.

– Politiet bekrefter denne informasjonen om siktede fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene, skrev politiet i en pressemelding.

Mannen ble fraktet til politihuset i Drammen. Han har fått oppnevnt advokat Fredrik Neumann som forsvarer.

– Jeg har snakket med min klient, og vi har vært i avhør, sier advokaten VG.

– Han samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen, legger forsvareren til.

Han opplyser til det danske nyhetsbyrået Ritzau at den siktede kommer til å bli framstilt for varetektsfengsling torsdag.

Torsdag morgen opplyser politiet til TV 2 at den siktede har erkjent forholdene. Det er fortsatt uklart hvordan han stiller seg til selve skyldspørsmålet.

Fem personer drept

På en pressebriefing klokken 23.25 bekreftet Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, at fem personer er drept og to skadd i hendelsen på Kongsberg onsdag kveld.

Én av de skadde er en politimann, som ikke var på jobb da hendelsen skjedde.

– Det er fem drepte og to som er skadd. Den ene skadde er en politimann som var i butikken på sin fritid, sier Aas, som legger til at pårørende til de drepte og skadde er varslet.

Han sier at politiet avfyrte varselskudd før pågripelsen.

– Det er naturlig å vurdere om dette er en terrorhendelse, sier Aas videre.

Aas bekreftet tidligere på kvelden at det var en konfrontasjon mellom politiet og gjerningsmannen før han kom seg unna politiet. Litt senere ble han pågrepet. Ingen politifolk ble skadd i konfrontasjonen, sier Aas.

– Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sier Aas.

Det startet med at politiet fikk flere meldinger klokken 18.13 om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. 18.47 ble mannen pågrepet. Et større område i sentrum ble sperret av og evakuert og det var en omfattende politioperasjon. Vitner meldte om et titall ambulanser som var på vei mot Kongsberg. Onsdag kveld var fortsatt store deler av sentrum sperret av. Politiet opplyser at det er fordi de må få kontroll over åstedene.

Solberg: – Hendelsene ryster oss

Statsminister Erna Solberg sier at det er en svært dramatisk situasjon som har funnet sted.

– Meldingene som kommer fra Kongsberg i kveld, er grufulle. Det er en svært dramatisk situasjon som rammer Kongsberg-samfunnet, sier statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse klokken 22.45 onsdag kveld.

– Hendelsene ryster oss, sier Solberg.

Statsministeren understreker at det er mye vi ikke vet om det som har skjedd.

– Jeg forstår at mange er redde, men politiet mener at de nå har kontroll. Våre tanker går til dem som er rammet av dette og deres nærmeste, sier hun.

Norges påtroppende statsminister omtaler drapene på Kongsberg som en grusom og brutal handling.

– Det vi har fått høre fra Kongsberg i kveld, vitner om at en grusom og brutal handling er begått, uttaler Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Han understreker at man fortsatt vet lite om hva som er skjedd, og hva som ligger bak, men at man vet at flere uskyldige mennesker er drept, og at flere er skadd.

– Jeg er i kveld blitt orientert av justisminister Monica Mæland om det som har skjedd. Mine tanker og dypeste medfølelse går nå til de berørte, deres familier, og til politi, helsepersonell og hjelpemannskap som nå jobber for fullt for å skaffe oversikt og bistå

Tror han handlet alene

– Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas.

Politiet bekreftet i 20.30-tida at de anså situasjonen for å være under kontroll.

Flere av de skadde ble kjørt til sykehuset på Kongsberg, mens Drammen sykehus ble satt i beredskap. Oslo universitetssykehus tok på seg ansvaret for å koordinere AMK-operasjonen.

I tillegg ble åtte ambulanser sendt fra Oslo, bekrefter pressevakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til NTB.

– Stor aktivitet

Et vitne NTB har snakket med, forteller at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet i sentrum av byen.

– Jeg hørte at alarmen gikk på Coop, men tenkte ikke så mye på det. Så hørte jeg at det kom ambulanser og politibiler, sier Marit Hoefle, som bor i Christian IV. des gate Kongsberg sentrum, til NTB.

Hoefle bor like bak Coop Extra-butikken der deler av hendelsen i Kongsberg skjedde. Politiet har bekreftet at det er omkomne og flere skadde i hendelsen.

Hun sa i 21-tiden onsdag kveld at politiet går rundt med lommelykter og ser gjennom garasjer og bakgårder i Kongsberg sentrum.

Hoefle sier at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet og mye politifolk som har gått inn og ut av ett av nabohusene deres.

– Det er veldig mange svartkledde politifolk som går rundt her. Det har også vært politi som har banket på hos oss og spurt om vi har det bra, sier hun.

Flere åsteder

Politiet sier at gjerningsmannen har gått rundt, og at det derfor er flere åsteder over et større område.

I tillegg til politiet fra Sørøst, bidro politiet fra Oslo og beredskapstroppen (Delta) i aksjonen. Flere luftambulanser ble sendt til stedet.

Det ble først meldt at vitner fortalte at militære styrker bisto i aksjonen, men Forsvarets operative hovedkvarter sier til NTB at de ikke er blitt bedt om å bistå.

– Vår operasjonssentral har heller ikke lagt noen ressurser i denne saken, sier talsperson Preben Aursand ved FOH.

Pågrepet

Politiet vil ikke gå i detaljer om hvordan pågripelsen av gjerningsmannen fant sted. I en pressemelding bekreftet politiet at det er en mann som er pågrepet, og at det ikke pågår et søk etter flere gjerningspersoner.

Politiet sikkerhetstjeneste (PST) har bekreftet at de er blitt orientert om saken. Det er også justisminister Monica Mæland blitt.

Mæland og statsminister Erna Solberg skal ha en pressebriefing sent onsdag kveld, har NTB fått opplyst.

– PST er orientert. Vi er i tett dialog med ordinært politi, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB onsdag kveld.

Det var VG som først meldte at PST var orientert.

Ordfører: Har ikke ord

Ordfører Kari Anne Sand sier kommunen har mobilisert og satt krisestab for å kunne ta imot berørte.

– Det er en tragedie for alle dem som er berørt. Jeg har ikke ord, sier Sand til VG.

Det er blitt opprettet et senter der pårørende og andre involverte kan få bistand på Gyldenløve Hotell, skriver Laagendalsposten.

– Vi prøver å løse situasjonen og ivareta dem som er berørt på ulike måter, sier ordføreren.

Politiet har varslet ny informasjon om pressehåndtering klokka 7.30 torsdag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.