I mars fortalte DN om hvordan kommende soldater i mange år er blitt ulovlig kontrollert i politiets registre, og at flere ble tatt ut av tjeneste som følge av funnene.

Forsvarets personell- og vernepliktssenter har gjennom de siste månedene lett etter vernepliktige som er kastet ut på feil grunnlag. Tirsdag kom resultatet.

Ti personer har fått et brev fra, hvor det står:

«Forsvaret opphever vedtaket om at du ikke er kvalifisert for tjeneste eller utdannelse i Forsvaret».

Merknadene i Forsvarets registre om disse ti er nå fjernet. Dermed står de fritt til å søke utdannelse eller jobb der.

Dette gjelder for eksempel to gutter som ikke var straffet for noe, men politiet hadde ført opp i et lukket etterretningsregister at de ved en anledning ble stoppet og erkjente å ha røykt cannabis.

Det er en rekke opplysninger som ikke fanges opp av Forsvarets lovlige vandelskontroll, for eksempel slik ubekreftet etterretning. Men gjennom ulovlig kontroll fant Forsvarets narkotikagruppe opplysningene, og brukte dem til å kaste guttene ut.

«Forsvaret beklager den feil som er gjort», skriver Forsvaret i brevene som er sendt ut tirsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.