Flere norske selskaper har besluttet å stanse salg av Freia-produkter som følge av at eierselskapet Mondelez fortsetter å ha produksjon i Russland under krigen.

– Det å opprettholde produksjon i Russland er uforenelig med våre verdier. Produkter fra Mondelez vil derfor ikke bli solgt om bord på våre fly inntil videre, sier Grete Kruse Roald, kommunikasjonsdirektør i Norwegian.

– Hva skal til for å gjeninnføre salget?

– Det må vi ta underveis. Vi har ikke gått i dybden på hva som skal til for å gjeninnføre produktene. Inntil videre har vi bestemt oss for å sette salg av produktene på pause, sier hun.

Flere stanser salg

Norwegian er langt fra den eneste aktøren som har satt salgene på pause. Konkurrenten SAS varslet stans på torsdag. I helgen har flere fulgt etter med boikott. 229 hoteller i Petter Stordalens Strawberry-kjede fjerner Freia-produkter, ifølge VG.

– Vi har besluttet å boikotte Mondelez og er i gang med den praktiske gjennomføringen slik at produktene det gjelder fjernes fra våre hoteller. Strawberry skal ikke handle varer av aktører som bidrar inn i Russlands krig mot Ukraina, sier konserndirektør Torgeir Silseth i Strawberry til avisen.

Det svenske togselskapet SJ og hotellkjeden Classic Norway Hotels har også sluttet seg til boikotten. I tillegg har Den Norske Turistforening (DNT) satt samarbeidet med Mondelez på pause.

– Trist

Masseboikotten skjer etter at Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet i mai satte opp en svarteliste over selskaper som bidrar til inntekter i den russiske statskassen. Freia-eier Mondelez er ett av selskapene på listen. Det amerikanske selskapets sjef Dirk Van de Put opplyste sist høst at Mondelez ikke planla å trekke seg ut av Russland, men han understreket at de «ikke på noe vis bidrar til krigen».

– Det er ekstra trist at vi må pause samarbeidet med DNT siden båndene mellom DNT og Kvikk Lunsj går helt tilbake til 1960-tallet. Vi håper at samarbeidet kan gjenopptas senere, skriver Mondelez i en pressemelding lørdag.

– Vi anerkjenner at dette er en følelsesladet sak og respekterer fullt ut at det er ulike meningene om saken, heter det videre.

Freia-eieren understreker at Freia og Kvikk Lunsj er norske merkevarer, produsert på Rodeløkka i Oslo, basert på norsk melk. Produksjonen foregår ikke i Russland, og de selger ikke produkter i Norge som er produsert i Russland, ifølge pressemeldingen.

Begrenset virksomhet

Norske Freia ble i 1983 kjøpt opp av Kraft Foods, som i 2012 endret navn til Mondelez International.

Konsernet påpeker at de overholder alle sanksjoner.

– Som flere andre selskaper, har vi opprettholdt en begrenset virksomhet i Russland, men vi har avsluttet kapitalinvesteringer og reklame, og vi har hele tiden fordømt den brutale krigen, samtidig som vi har bidratt til å opprettholde matforsyningen gjennom produktene våre, som er langtidsholdbare matvarer for vanlige folk, skriver Mondelez.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.