I en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet og Statsministerens kontor (SMK) skriver regjeringen at en ny ekspertgruppe skal belyse og vurdere de samfunnsmessige konsekvensene av smitteverntiltakene.

– Nå har pandemien vart i snart to år. Smitteverntiltakene har store konsekvenser for hele samfunnet og for vår økonomi. For å kunne håndtere pandemien på en mest mulig forutsigbar måte fremover, trenger vi mer kunnskap om de samfunnsmessige konsekvensene av tiltakene, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Ekspertgruppen skal ledes av professor Steinar Holden, skriver departementet og SMK. Ekspertgruppen skal levere endelige rapport senest innen utgangen av mars.

Tiltakene skal justeres

I meldingen skriver departementet at tiltakene som ble innført før jul nå skal justeres og at regjeringen derfor ønsker ny og oppdatert kunnskap om de samfunnsøkonomiske konsekvensene og avveiningene av tiltak.

– Vi ønsker større forutsigbarhet for sektorene som rammes hardt av koronatiltakene. Vår plan er å utarbeide tiltakspakker som skal ligge klare ved utbrudd og nye virusvarianter, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og fortsetter:

– Det vil gjøre det enklere å kunne omstille seg raskt avhengig av smittesituasjonen og skal skape bedre forutsigbarhet. For at tiltakspakkene skal treffe best mulig, er det viktig med mer kunnskap om samfunnseffektene. Det vil ekspertutvalget bidra med.

Oppdatert strategi og beredskapsplan

Regjeringen jobber også med å oppdatere strategi og beredskapsplan for håndtering av pandemien, fremkommer det av meldingen torsdag.

Den reviderte strategien vil legges frem våren 2022 og skal beskrive hvordan vi skal leve med viruset på lang sikt.

Et hovedmål er minst mulig belastning for enkeltindivider og for hele samfunnet. Analysene og vurderingene til ekspertgruppen vil bli viktig inn i arbeidet med revidert strategi, opplyser regjeringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.