Fredag kveld presenterte regjeringen lønnsstøtteordningen. Lønnsstøtten per ansatt vil avhenge av omsetningsfallet til bedriften. Ved hundre prosent omsetningsfall vil bedriften kunne motta 30.000 kroner per ansatt. Ved 20 prosent omsetningsfall vil bedriften motta 3000 kroner per ansatt. Bedrifter kan maksimalt få 47 millioner kroner per måned.
For å kunne søke om støtten kan ikke bedriften ha iverksatt helt eller delvis permittering av ansatte etter 30. november. Men det gis et unntak for bedrifter som har hentet alle ansatte som ble permittert etter denne datoen tilbake i arbeid senest 21. desember.
– Rett og slett bare trist
Kravet om å hente alle ansatte tilbake skaper store utfordringer for flere i bransjen. Bo Vivike, daglig leder i R.E.N Group, har nylig sendt ut permitteringsvarsel til samtlige av sine 130 ansatte. Disse kommer han ikke til å trekke tilbake.
– Den ordningen som er foreslått nå, den holder ikke. Det blir altfor stor egenandel, og det er veldig synd. Det største problemet med lønnsstøtteordningen er at man må velge mellom «alle eller ingen» – det er en showstopper. Istedenfor at vi kan vi kunne holdt 20–30 prosent av de ansatte i arbeid, må vi velge å permittere alle. Da er hele målsetningen med ordningen borte, sier han.
Vivike mener politikerne gir inntrykk av å mangle grunnleggende forståelse for hvordan næringslivet fungerer.
– Vi har snakket med resten av bransjen de siste dagene, og vi har samarbeid med interesseorganisasjoner, men det virker ikke som om arbeidsgiverorganisasjonene har nådd frem. Det er ikke deres skyld, men mitt inntrykk er at politikerne ikke skjønner bedriftsøkonomiske prinsipper – det vil si hvordan det er å drive butikk i praksis, sier han.
Også de store kjedene Thon Hotels og Nordic Choice var svært skuffet. Begge kjedene varsler fortsatt masspermitteringer før jul, og skriver i en pressemelding at de venter tusenvis av permitterte.
Jubel på Beitostølen
NHO-topp Anniken Hauglie og Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen var tydelig skuffet da de gikk på scenen sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) for å presentere ordningen.
Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv sier i en pressemelding at hun er dypt skuffet, og at ordningen har svært begrenset verdi og ikke er forankret i virkeligheten bransjen lever i.
Men Atle Hovi, administrerende direktør i Beitostølen Resort, er i ekstase.
– Jeg synes regjeringen leverer, dette har truffet veldig bra. Nå skal vi dele ut julegaver istedenfor permitteringsvarsler, sier en sjeleglad Hovi.
– Mange er uenige med deg?
– Jeg kjenner kun vår bedrift og våre folk, men ser at denne ordningen gjør at vi kan ta vare på våre ansatte, utvikle nye produkter, forbedre organisasjonen, og komme styrket ut av det.
Beitostølen Resort-konsernet har i et normalår inntekter på rundt 100 millioner kroner, ifølge Hovi. I 2020 falt inntektene til 80,9 millioner kroner.
Hovi vil foreløpig ikke anslå omsetningsfallet for desember og januar 2022, men sier de regner med mer enn halvert omsetning.
– Vi har fått et skred av avbestillinger den siste tiden, derunder store arrangementer. På julaften har vi 74 gjester på hotellet, der skulle vi normalt hatt 250.
– På den annen side har vi leid ut nesten samtlige hytter og leiligheter i romjul og nyttår. Men man har hele tiden usikkerhetsmomentet om man får avbestillinger eller ikke, og det er der lønnsstøtteordningen fungerer så veldig bra som et sikkerhetsnett, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.