Mandag kalte Hurtigruten inn til pressekonferanse i Oslo, etter det ble klart at 36 besetningsmedlemmer og fem passasjerer testet positivt for koronaviruset. Dette etter at det ble bekreftet utbrudd av korona på ekspedisjons-cruiseskipet MS Roald Amundsen fredag formiddag.

– Jeg skal starte med å være grenseløst ærlig. Vi har sviktet. Vi har gjort feil. Det vi ser nå er ikke det Hurtigruten skal stå for, eller det vi skal være. Det beklager vi på det sterkeste, sier administrerende direktør for Hurtigruten, Daniel Skjeldam.

– Det er mitt ansvar som øverste leder. Vi kan ikke gå gjennom alle detaljene i dag, det er det for tidlig til. Vi vet at vi ikke har fulgt opp utenlandsk mannskap eller karanteneregler om bord. Vi vet også at råd og anbefalinger fra FHI ikke er videreformidlet til de av oss som er ansvarlige for å fatte beslutninger, sier Skjeldam, og fortsetter.

– Hadde vi fulgt prosedyrene, hadde vi ikke hatt smitte om bord.

Var personlig kjent med smittetilfellet

Skjeldam bekrefter overfor DN at han personlig var kjent med det ene smittetilfellet allerede på onsdag.

– Ja, jeg var informert, og vi var informert i selskapet, om at det var en gjest som hadde gått av skipet, og som et antall dager etterpå hadde fått påvist Covid-19. Det er noe vi har stått inne for hele veien. Vi baserte oss på opplysningene vi hadde, og trodde at den gjesten var smittet etter avreise fra skipet.

Daniel Skjeldam under pressekonferansen.
Daniel Skjeldam under pressekonferansen. (Foto: Javad Parsa)

Han vil ikke si noe om på hvilket nivå det ble bestemt at man ikke ville varsle de andre passasjerene.

– Det spiller ingen rolle hvilket nivå den beslutningen ble tatt på, sier Skjeldam og poegnterer at alt som skjer i selskapet til syvende og sist uansett er hans avgjørelse.

– Har du vurdert, eller vil du vurdere din stilling som sjef i Hurtigruten?

– Det er ikke et tema nå. Nå skal vi rydde opp, avdekke hva som har skjedd, og komme tilbake til der vi var, sier Skjeldam.

– Vil det bli et tema på et senere tidspunkt?

– Det viktigste for oss nå er at vi faktisk fokuserer på det som er viktig nå. Akkurat nå så er det å håndtere gjestene og besetningen.

Hurtigruten iverksetter ekstern granskning

Hurtigruten har besluttet at de inntil videre skal innstille alle cruise. Selskapet har engasjert DNV GL, som skal foreta en ekstern granskning av selskapets håndtering av smittesituasjonen.

– Vi har de siste årene bygget en kultur i Hurtigruten hvor vi skal være lengst fremme i verden. Det skal vi være på bærekraft og sikkerhet, men det skal vi også være på trygghet i en verden som opplever en pandemi. Det har vi ikke klart å etterleve i denne situasjonen. Granskningen skal hjelpe oss med å forstå hva som har skjedd og hvordan vi kan sikre at dette ikke skjer igjen, sier Skjeldam.

– I tillegg har både politiet og andre myndigheter satt i gang etterforskning og undersøkelser. Det er bra – og vil ytterligere belyse, komme til bunns i, og hjelpe både oss og andre med det som er viktig; Bli bedre, unngå at noe slik kan skje igjen, sier han.

Fredag måtte 386 passasjerer i karantene etter koronasmitte på Hurtigrutens skip, dette etter at fire ansatte på skipet fikk påvist smitte. Dette var imidlertid to dager etter at Hurtigruten fikk beskjed om smitten.

– Jeg vil igjen beklage at både gjester, mannskap og andre deler av det norske samfunnet er blitt rammet av dette. Det er alvorlig, og på vegne av selskapet vil jeg beklage, sier Skjeldam.

Helseminister Bent Høie uttalte under en pressekonferanse tidligere på dagen at smitteutbruddet vil føre til innstramninger i norsk cruisevirksomhet, og at håndteringen har bidratt til å svekke tilliten til Hurtigruten.

– Vi har forståelse for at helseministeren reagerer. Det som har skjedd de siste dagene skulle ikke ha skjedd, sier Skjeldam.

– Det økonomiske er ikke vesentlig for oss

Hurtigrutens datterselskap Explorer II skrev i en børsmelding mandag at de kortsiktige finansielle konsekvensene av stans av ekspedisjonsskipene er begrenset, med bookinginntekter de neste to månedene på fem millioner euro, tilsvarende 54 millioner kroner og bidrag til driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på én million euro.

På spørsmål om det vil kunne få større langsiktige økonomiske konsekvenser svarer Skjeldam at det ikke er en prioritet å tenke på nå.

– Det økonomiske er ikke vesentlig for oss. Det er ikke et tema for oss å se på økonomien i det her. Nå er vi opptatt av å håndtere situasjonen og være et ansvarlig selskap. Vi skal tilbake til den standarden vi alltid har vært kjent for, det er det som er fokus for oss nå. De siste dagene så har fokuset vært å ta vare på besetningen og gjestene, og å håndtere situasjonen og bidra til smittesporing.

– Har dere ikke et ansvar overfor aksjonærene om å se på de langsiktige konsekvensene?

– Vi skal håndtere situasjonen, det er vår øverste prioritet akkurat nå. Hva de økonomiske tapene av vurderingene vi gjør er, er ikke noe vi har på agendaen en gang. Avgjørelsen om å legge skipene i ro inntil videre er tatt fordi vi ikke kunne være helt sikre på at alle våre rutiner er etterlevd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.