I alt fire passasjerer fra Hurtigrutens skip Roald Amundsen var bekreftet smittet med koronaviruset søndags kveld, to på hver av skipets to siste seilaser.

Under en pressekonferanse tidlig på søndag opplyser ordføreren i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, at 21 av passasjerene som ble satt i karantene i Tromsø har testet negativt. I alt er det nå 40 passasjerer som holdes i karantene i Tromsø.

En passasjer fra Rogaland har testet positivt på korona. Denne passasjeren deltok på den siste seilasen.

Ordføreren sier at de fortsetter arbeidet inntil de har kontroll.

Administrerende direktør i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, opplyser på pressekonferansen om at de jobber døgnet rundt for å ta vare på deres passasjerer og at de jobber godt med Tromsø kommune og FHI.

Skjeldam sier at kommunikasjonen med deres gjester skulle vært raskere.

– Vår håndtering skulle vært raskere, sier Skjeldam.

CNN har meldt om at foregår salg av falske negative koronatester på Filipinene. Avsløringen har ført til at Hurtigruten stiller strengere krav til mannskapet som skal om bord på en av båtene om testing.

– De testes to ganger før avreise. Nå forlanger vi også at de testes etter at de har sittet i karantene, sier Skjeldam.

Så langt har 36 besetningsmedlemmer og fire passasjerer testet positivt for korona etter tur med skipet.

Fire av besetningsmedlemmene er fortsatt innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge, ifølge NTB.

FHI frykter større utbrudd

69 norske kommuner skal ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) være berørt av utbruddet om bord på Hurtigrutens skip. Det kan føre til et større nasjonalt utbrudd, frykter FHI og Helsedirektoratet.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI forteller de er bekymret for at smitteomfanget kan bli større.

– Vi er bekymret for at vi kan få flere positive utbrudd etter dette utbruddet, ja. Det er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for at omfanget skal bli større enn det vi ser nå, sier hun og fortsetter:

– Vi har erfaring fra andre utbrudd på cruiseskip, at de kan bli store. Det er viktig at vi får kartlagt omfanget og stoppet videre smittespredning. Derfor er det så viktig at de som har vært om bord går i karantene, og lar seg teste.

Rundt 40 av de 386 passasjerene fra de to siste seilasene til MS Roald Amundsen befinner seg fortsatt i Tromsø, ifølge NTB.

Fredag startet hurtigruten arbeidet med å varsle passasjerene som hadde vært om bord på de to seilasene.

FHI hadde et møte med skipslegen på Hurtigruten onsdag, og skulle ønske at selskapet da startet varslingarbeidet da det ble avdekket at første passasjer var smittet.

Vil revurdere smittetiltak

Lørdag uttalte administrerende direktør Skjeldam, at de vil revurdere smittetiltakene de har satt inn.

– Vi har hatt smitteverntiltak på plass gjennom hele krisen, og fulgt både norske og internasjonale smitteverntiltak. Vi har ikke hatt noe smitte på våre skip tidligere og har vært langt over reglene som gjelder. I lys av dagens situasjon vil vi selvfølgelig revurdere de tiltakene vi har satt inn.

Lørdag så ikke selskapet noe behov for å innstille flere skip utover et skip som skulle reist fra Tromsø til Svalbard fredag.

– Det viktigste for oss nå er å håndtere situasjonen, kommunisere med våre passasjerer, og understreke at det skal være trygt å reise med våre skip, sier Skjeldam.

Skjeldam sa også at de ikke ønsket å spekulere i hvilke økonomiske konsekvenser

Utfordrende å fylle cruise til høsten

Professor i markedsføring på Handelshøyskolen ved Universitet i Sørøst-Norge, Kåre Sandvik, sa lørdag at han ikke frykter for de langsiktige konsekvensene for Hurtigruten.

– Jeg tror ikke dette vil ha noen langsiktig effekt, men det vil nok kunne gjøre det utfordrende å fylle opp cruisene i høst. Derfor vil det nå være kritisk for Hurtigruten å være åpne om årsakene til utbruddet og hvilke tiltak de iverksetter for å unngå at nye utbrudd vil komme i fremtiden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.