Ved midnatt natt til lørdag utløp fristen for meglingen mellom arbeidstagernes organisasjon Handel og Kontor og arbeidsgiverne i Virke. Organiserte i arbeidstagerorganisasjonen Parat omfattes også av meglingen.

Riksmekleren sa fredag kveld at det er reell fare for at over 5.000 butikkansatte, deriblant ansatte i Biltema og Byggmaker kan gå ut i streik.

– Per nå er de ikke enige om en løsning. Men det er flere timer igjen til fristutløpet, så vi jobber målrettet mot å finne en løsning, sa riksmegler Mats Wilhelm Ruland like etter klokken 21.

Lørdag morgen ble det derimot klart at Virke og Handel og Kontor ble enige etter megling åtte timer på overtid.

Avskaffet 12-timersregelen

Handel og Kontor fikk gjennom kravet sitt om avskaffelse av 12-timersregelen, som frem til nå har gjort at ansatte som jobber mindre enn 12 timer per uke, ikke har rett til tillegg for kvelds-, natt- og helgearbeid.

– Å bli kvitt 12-timersregelen har vært et viktig likestillingskrav for oss i mange år. Uten 12 timersregelen vil det nå bli langt mer attraktivt å tilby deltidsansatte økt stillingsprosent. Dette er et krav om heltid, og dessuten er det et likestillingskrav, sier forbundsleder i Handel og Kontor Christopher Beckham.

Ikke enighet om alle punkter

Handel og Kontor gikk også til megling med håp om å få full lønn under sykdom, men det kom ikke gjennom.

– Forskuttering av sykelønn er viktig, og med avtalen frontfaget klarte å forhandle frem så blir det ikke mulig å forskjellsbehandle ansatte på arbeidsplassen. Det skal ikke være sånn at lederne har gode sykelønnsbetingelser mens de ansatte ikke har, sier Beckham videre.

Virke sier at de har strukket seg langt for å få til en løsning.

– Det var viktig å få til en løsning som ikke knekker ryggen til virksomhetene som står midt i koronakrisen, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en pressemelding.

«Det var viktig for Virke å følge det samme likebehandlingsprinsippet for forskuttering av sykepenger som ligger i frontfaget. En annen løsning ville virket konkurransevridende og var derfor aldri aktuell», skriver de videre i pressemeldingen.

Bærekraft med i avtalen

Samtidig er det første gang at partene i arbeidslivet har forhandlet miljø og klima inn i tariffavtalene.

– Denne avtalen bygger kompetanse i virksomhetene og stimulerer til bærekraftig omstilling i handels- og tjenestenæringen. Målet er å sikre norske arbeidsplasser og konkurransekraft i fremtiden, og dette er et godt steg i den retningen, sier Kristensen.

Forhandlingene om ny Landsoverenskomst gikk til megling etter at det ble brudd i forhandlingene mellom Virke og Handel og Kontor 28. august.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.