Onsdag formiddag kom nyheten om at Konkurransetilsynet oppretter etterforskning av drivstoffmarkedet i Norge. Grunnlaget for etterforskningen skal være mistanke om «ulovlig samarbeid i form av fastsettelse av priser».
Marita Skjæveland, nestleder for avdeling for bygg, industri og energi i Konkurransetilsynet sier til DN at tilsynet ikke har anledning til å kommentere hverken hvem eller hvor mange aktører som er under etterforskning.
– Vi har vært bekymret for tilstanden i dette markedet over tid. I 2016 opprettet vi overvåkning av markedet, og basert på det vi har fått inn siden den tid, mener vi det nå er grunnlag for å starte en etterforskning, sier nestlederen.
Tilsynet skal nå etterforske om det foreligger brudd på konkurranselovens paragraf 10, som omhandler ulovlig samarbeid i form av fastsettelse av priser. Skjæveland understreker at bare fordi de har opprettet etterforskning, så betyr ikke det at noen nødvendigvis er skyldige i lovbrudd.
– Fremover vil vi innhente informasjon for å få et så godt grunnlag som mulig. En eventuell avgjørelse vil bero på det tilsynet kommer frem til under etterforskningen.
«Norge har skilt seg ut»
Professor Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole i Bergen er blant dem som mest inngående har studert det norske bensinmarkedet. Han mener Norge har skilt seg ut ved at det har vært et veldig fast mønster i bensinprisene.
– Det at Konkurransetilsynet nå tar saken et skritt videre, indikerer at de har funnet sterke indiser på at prissettingen i bensinmarkedet kan være problematisk, sier Foros.
Prissettingen i det norske bensinmarkedet har en svært spesiell historie. Foros gir følgende oppsummering:
- Påsken 2004 kom det et markert skifte. Da begynte bensinprisene å følge en ukesyklus hvor de falt gjennom uken, før de ble satt opp til veiledende priser hos alle aktørene hver mandag formiddag.
- Fra rundt 2008 ble prisene satt opp også på torsdager, slik at man fikk to pristopper i uken.
- I november 2017 sa Circle K at de ville bryte dette ukemønsteret, med målsetning om å få mer jevne priser.
– Etter dette ble Cicle K ganske raskt etablert som en prisleder i markedet. Circle K vil typisk sende ut en melding klokken åtte om at de endrer sine veiledende priser fra klokken ti. Da vil de andre følge etter. Prisendringene skjer fortsatt to til tre ganger i uken, men følger ikke lenger noen faste dager, sier Foros.
Vil ikke spekulere
Men allerede i 2016 begynte altså Konkurransetilsynet å se nærmere på bensinmarkedet og kreve at aktørene rapporterte inn priser, salgsvolum og innkjøpsvilkår hvert halvår.
Foros understreker at man i mange land kan se at bensinprisene går opp og ned.
– Men Norge har skilt seg ut ved at det har vært et veldig fast mønster. Først på bestemte dager, og nå av Circle K som prisleder, sier han.
– Tror du aktørene har gjort noe galt her?
– Det vil jeg ikke spekulere i. Men det vil være interessant å få vite noe om det er den endringen som skjedde i 2017 som har gjort at Konkurransetilsynet nå ser mer alvorlig på dette. På forbrukersiden fikk det en konsekvens. Tidligere kunne en bevisst kunde fylle billig på søndagen. Det er blitt mye mer komplisert nå, sier Foros.
Må ha vært i kontakt for å bli dømt
Det er første gang at markedsovervåkning har ført til en etterforskning, ifølge Marita Skjæveland i Konkurransetilsynet.
På generelt grunnlag er det forbud mot samarbeid som har til formål eller virkning å begrense konkurransen i et marked, ifølge konkurranseloven paragraf 10.
– Kan selskapene bli dømt for et ulovlig prissamarbeid uten at det har vært kontakt mellom dem?
– Nei. For at vi skal gå videre med en sak om ulovlig prissamarbeid, må det ha forekommet en form for kontakt mellom selskapene, svarer Skjæveland.
En slik form for kontakt kan være både muntlig og skriftlig.
– Kan du lese ut fra markedsovervåkningen at det har vært kontakt mellom selskapene?
– Jeg må holde kortene tett til brystet av hensynet til etterforskningen, svarer Skjæveland.
– Det kan være begrenset konkurranse i markedet uten at det skyldes ulovlig prissamarbeid. At aktører tilpasser seg ensidig markedet uten å vite hva konkurrenten vil gjøre i fremtiden, er ikke forbudt, legger hun til Skjæveland.
Konkurransetilsynet har foreløpig ikke gjennomført razzia hos aktørene i denne saken.
Bekrefter kontakt
Kommunikasjonssjef Knut Hansen i Circle K bekrefter at Konkurransetilsynet har bedt om opplysninger. Han påpeker at Circle K vil samarbeide og gi tilsynet full tilgang til den informasjonen de etterspør.
– Circle K er opptatt av rettferdig konkurranse og jobber systematisk med å opptre i tråd med alle lover og regelverk til enhver tid. Det at Konkurransetilsynet åpner en etterforskningssak, innebærer ikke at selskaper under etterforskning er skyldige i lovbrudd, sier Hansen til DN.
– Av respekt for Konkurransetilsynets etterforskning ønsker vi ikke å utdype hva de har etterspurt og hvilken dokumentasjon vi har overlevert tilsynet. Det overlater vi til Konkurransetilsynet å offentliggjøre når tiden er inne for det, sier han.
Samtidig bekrefter han overfor DN at Circle K daglig sjekker priser hos konkurrenter.
– Vi opplever sterk lokal konkurranse. Våre stasjonsdrivere kjøre rundt og sjekker lokale priser hos konkurrentene hver eneste dag. Drivstoffmarkedet er et transparent marked, det er 1600 prismaster rundt omkring i det ganske land, og det er svært lett for både kunder og konkurrenter å orientere seg om bensin og dieselprisen.
Sjekker prisene jevnlig
Strategi- og kommunikasjonssjef Sigrid Louise Philippart i St1 Norge bekrefter også at de er kjent med Konkurransetilsynets varsel.
Konkurransetilsynet var så sent som i sommer i kontakt, der de etterspurte informasjon, ifølge henne. Så vidt henne bekjent har ikke St1 blitt kontaktet igjen så langt.
– Vi skal selvsagt stille til disposisjon det de trenger, om de tar kontakt, sier Philippart til DN.
Hun påpeker at lokal konkurranse er en viktig faktor som spiller inn på drivstoffprisene på landets Shell-stasjoner.
– Vi bruker store ressurser på å følge med på markedet og våre konkurrenter via offentlig tilgjengelige kilder, for å klare det. Vi opplever at vi opererer i en bransje med beinhard konkurranse, sier hun til DN.
– Hvilke offentlige tilgjengelige kilder?
– Prisene i masten hos konkurrentene, samt eventuell informasjon på offentlige nettsider. For øvrig kan jeg si at vi sendte inn etterspurt informasjon til Konkurransetilsynet for første halvår, 15. august.
Daglig leder Thor Kristian Korsvold i YX Norge er kjent med at tilsynet «som del av sin markedsovervåkning» har åpnet etterforskning.
– Konkurransetilsynet har som en del av dette bedt om informasjon fra YX Norge. Vi vil naturligvis samarbeide med tilsynet, svare på spørsmål og oversende all informasjon de til enhver tid etterspør, sier Korsvold til DN.
I likhet med St1, sier også Korsvold i YX at konkurransen i drivstoffmarkedet er tøff.
– Konkurransen i markedet for drivstoff oppleves som knallhard. Vi, og våre forhandlere, bruker mye krefter for å forsikre oss om at vi er konkurransedyktige i hvert enkelt lokalmarked til enhver tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.