Tirsdag kveld holdt regjeringen pressekonferanse om koronasituasjonen i landet.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) var til stede på pressekonferansen.

– Vi har varslet nasjonale innstramninger hvis smitten ikke går ned. Nå må vi gjøre det. De nye tiltakene gjelder hele landet, de vil først og fremst oppleves som en innstramning der smitten er lav, sa Høie på pressekonferansen.

– Smittetallene ligger stabilt høyt, situasjonen er blitt mer ustabil, og vi ser utbrudd stadig flere steder i landet. Smittesporingen er under press i mange kommuner, sa helseministeren.

– Forsøk å ha så få nærkontakter som mulig fremover, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

De nye tiltakene

Regjeringen skiller mellom anbefalinger og regler. De nye anbefalingene er:

 • Én-meteren endres til to meter
 • Det anbefales maks to gjester på besøk i private hjem.
 • Barn kan ha besøk av en til to faste venner
 • Kommer du har område med høyt smittenivå, bør du hverken gå på eller ha overnattingsbesøk
 • Bruk munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde to meter avstand
 • Regjeringen anbefaler folk å bare benytte seg av kjøpesenter og varehus i den kommunen de bor i

De nye reglene er:

 • Nasjonal skjenkestopp
 • Innendørs idrett forbys med unntak av for profesjonelle utøvere
 • Treningssentrene vil kun være åpne for innbyggerne i kommunen, for rehabilitering, individuell trening og behandling
 • Fornøyelsesparker og lignende må holde stengt
 • Personer som returnerer til Norge etter unødvendig utenlandsreise må nå tilbringe hele karantenetiden på hotell. Dette trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 29. mars.

En komplett liste over tiltakene er tilgjengelig på regjeringens hjemmesider. De nye tiltakene trer i kraft natt til torsdag 25. mars, og regjeringen vil ta en ny vurdering 12. april.

500 millioner i krisemidler til kommunene

Regjeringen øker eksisterende kommunal ordning som gis som kompensasjon til bedrifter som er hardt rammet med 500 millioner kroner, som kommer på toppen av de 750 millionene som gjenstår på den pakken.

– Vi vet at disse tiltakene igjen vil ramme arbeidsplasser, spesielt i hotell- og restaurantnæringen, sa Høie da han la frem nye nasjonale tiltak.

Bare i Viken-regionen har bedrifter ifølge Virke hatt 2,1 milliarder kroner i utgifter uten inntekt i en tidagersperiode under nedstengingen.

Utsetter gjenåpningen

Regjeringen kan ikke lenger legge frem en plan for gjenåpning av samfunnet i slutten av mars. Statsministeren vil redegjøre for dette i Stortinget over påske.

– Vi har tidligere varslet at vi trolig kom til å legge frem den langsiktige planen for gjenåpning av landet i slutten av mars. Det kan vi ikke gjøre sånn som situasjonen er nå, men arbeidet med planen er i full gang, sier Høie.

– Statsministeren har derfor bedt Stortinget om å få komme og redegjøre for den langsiktige gjenåpningsplanen over påske, sier Høie.

Varslet innstramning

Påsken nærmer seg med stormskritt, og det var knyttet stor spenning til hvilke koronatiltak som vil være gjeldende for høytiden. FHI varslet på forhånd at folk måtte være forberedt på innstramninger.

– Det gjøres vurderinger av dette av regjeringen nå, og det er aktualisert med utviklingen den siste tiden og med tanke på økt risiko for smittespredning i påskehøytiden, sa Line Vold til TV 2 tidligere på dagen.

Den siste tiden er det registrert svært høye smittetall. Mandag testet 1096 personer positivt, som er det nest høyeste antallet smittede registrert under pandemien. Rekorden ble satt 17. mars.

En rekke hyttekommuner i Hallingdal har innført lokale innstramninger på hvor mange gjester man kan ha på besøk. Tirsdag innførte Hemsedal en ny forskrift som gjør det forbudt å ha flere enn fem i gjester i Hemsedal i påsken. Forbudet gjelder både fastboende og hyttefolket fra midnatt natt til torsdag. I tillegg må de som er i karantene, isolasjon, blir syke eller venter på testsvar, reise hjem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.