– Vi venter at antallet smittede med denne varianten vil øke raskt de nærmeste ukene. Dette, sammen med den allerede økte belastningen på helsetjenesten, gjør at vi nå vurderer situasjonen som alvorlig, sier kriseleder og avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

De mener at omikronvarianten vil sannsynligvis i betydelig grad forverre den sykdomsbyrden og helsetjenestebelastningen som covid-19-epidemien allerede gir.

– Varianten vil sannsynligvis etablere seg i Norge og i løpet av noen uker bli dominerende. Det er likevel stor usikkerhet. Det er derfor nødvendig med sterkere tiltak for å beholde kontroll og få oversikt, samtidig som man får mer kunnskap og får vaksinert flere, sier Vold.

Frykter sykdomsbølge

Folkehelseinstituttet frykter at omikronvarianten vil gi en sykdomsbølge de neste månedene.

Ifølge FHI er det lite sannsynlig at varianten gir mer alvorlig sykdom, men spredningen vil likevel kunne føre til en betydelig forverring av belastningen på helsevesenet siden så mange blir smittet.

– Hovedkonklusjonen er at epidemien allerede nå gir nokså raskt økende sykdomsbyrde. Omikronvarianten vil i løpet av desember og januar sannsynligvis forsterke denne utviklingen og forårsake en bølge med betydelig sykdomsbyrde, skriver FHI.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.