Tirsdag kveld la regjeringen frem nye tiltak for å redusere smitten i samfunnet. Flere av tiltakene har store konsekvenser for serveringsbransjen. Det innføres blant annet skjenkestopp fra midnatt, det er kun lov med bordservering og alle som er ute på serveringssteder må holde en meters avstand.

Tiltakene skal vare i fire uker.

– Vi hadde ganske mange kanselleringer i dag, så jeg dro rett og slett hjem for å se pressekonferansen og tenke meg om, sier Kari Innerå, som eier og driver restauranten Brasserie Rivoli i Oslo.

Hun viser til at restauranten nå må tilrettelegge for énmetersregelen.

– For vår bedrift er det meteren som er mest avgjørende. Disse tre ukene før jul er gjerne de aller mest innbringende i løpet av året, det er ingen hemmelighet. Vi har allerede planlagt og booket til full restaurant fremover, i tillegg har vi lange ventelister. Nå blir vi nødt til å kansellere noen av disse bookingene for å klare meteren, sier Innerå.

– Jeg er sliten

Innerå håper å kunne unngå permitteringer.

– Akkurat nå må vi ha fokus på folkene våre. De har stått på skikkelig gjennom en tøff tid, og mange er slitne. Denne lørdagen hadde vi mye å gjøre i restauranten, men selv om det var en tung dag, sa samtlige av de ansatte at de mye heller er på jobb enn å bli permittert igjen, sier hun.

Restauranteieren legger ikke skjul på at restauranten merket forrige nedstenging godt, og hun sier kompensasjonsordningen på langt nær dekket tapene.

– Så man startet driften igjen med et stort underskudd. Det er ikke noe man har lyst til å måtte gjøre igjen akkurat. Jeg har drevet restaurant i mange år nå, og aldri vært med på noe så utfordrende. Det er så innmari uforutsigbart, sier hun, og legger til:

– Når man driver selv, har man jo et innmari eierskap til bedriften og ikke minst de ansatte. Jeg er sliten, rett og slett.

Økonomiske tiltak

Regjeringen kunngjorde tirsdag kveld at den innfører flere økonomiske tiltak for å bøte på koronatiltakene.

– Nå som vi strammer litt inn på smitteverntiltakene, er det også et behov for at regjeringen stiller opp økonomisk for bedriftene og de ansatte som rammes, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på en pressekonferanse tirsdag.

Den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet blir gjenåpnet for månedene november og desember, med noen justeringer. Maksimal utbetaling blir lavere enn før, slik at ordningen først og fremst treffer mindre aktører, ifølge finansministeren.

Til NTB sier LO-leder Peggy Hanssen Følsvik at regjeringen og partene i arbeidslivet jobber med en lønnsstøtteordning.

Vil påvirke enormt

Daglig leder Jørgen Andre Hansrud i We come in peace, som eier og driver flere barer og restauranter i Oslo, sier de ulike serveringsstedene blir påvirket ulikt. Selskapet driver blant annet restauranten Kastellet som åpnet tidligere i år og baren Håndslag på Youngstorget.

– Allerede forrige helg måtte vi sende en kjip melding til alle våre daglige ledere, og de kjenner jo rutinen. Denne runden blir vi nødt til å se grundigere på alle detaljene og spesifiseringen fra næringsetaten. Men vi ser jo at dette vil påvirke driften enormt, sier Hansrud.

Han sier han er mest bekymret for de ansatte, og han etterspør klare svar fra regjeringen for hvordan den skal hjelpe til med å unngå permitteringer.

– Flere av våre steder gikk med dundrende underskudd under de forrige nedstengningene, vi mottok jo støtte, men ikke på langt nær nok til å dekke tapet, sier Hansrud.

Videre trekker han frem at kanselleringer kommer på løpende bånd, selv om det ikke er full nedstenging.

– Frykter du at du må permittere ansatte?

– Målsetningen er å holde alt vi kan i drift og så mange som mulig på jobb. En del av staben er fra utlandet og har ikke sett familien på snart et par år, derfor hadde vi allerede besluttet å holde julestengt i romjulen på mange av våre steder, slik at disse ansatte får dra hjem til familiene sine, sier Hansrud.

– Men noen av stedene skal holde åpent gjennom julen, og disse kan ende opp med å tape penger for hver dag som går nå. Det har vi rett og slett ikke råd til, for vi har brukt opp alt av reserver, og betaler fortsatt ned på gjelden. Jeg kan med nesten 100 prosent sikkerhet si at noen ansatte må permitteres.

Kjempejobb

Erik Tronbøl, sjef for Concept Restaurants, som blant annet driver Delicatessen, fryktet at tiltakene skulle bli enda strengere.

– Så er det klart at det blir en kjempejobb å tilpasse seg meteren, for vi har fullbooket frem til jul. Det er hovedsakelig det vi må finne ut av nå, sier han til DN.

– Vi er glade for at regjeringen ga oss 24 timer ekstra før tiltakene blir iverksatt denne gangen. Men om det er nok, får vi vente å se.

Tronbøl forventer en bølge av kanselleringer, og har allerede stengt bookingen.

– Hadde vi hatt to dager til, kunne det hende at kanselleringene ville ført til at ting hadde justert seg litt selv. Nå kan det derimot være vi blir nødt til å ringe kunder og kansellere for dem. Da oppstår det også et kjempestort spørsmål rundt hvordan man skal velge ut hvem som skal få komme og ikke i så fall, sier han.

Katastrofe for servering

På denne tiden i fjor levde store deler av Norge, og særlig Oslo-området, under svært strenge koronatiltak. Butikker og serveringssteder var stengt, utelivet var dødt, samtidig som det var mobilitetsbegrensninger og påbud om hjemmekontor.

Den største støyten var det serveringsvirksomhetene som tok. I Oslo omsatte bransjen for 9,7 milliarder i 2020 – en nedgang 30,4 prosent nedgang fra 2019. Gjennomsnittet for Norge var en nedgang i omsetningen på 20,8 prosent.

Antall virksomheter innen servering var 1527 og antall sysselsatte var 15.853 i 2020. Dette var 3051 færre sysselsatte enn i 2019, en nedgang på 16,1 prosent.

Flere i restaurant- og utelivsbransjen har meldt om kraftig omsetningsfall den siste uken, etter at det ble innført nye tiltak i Oslo-regionen. Bo Vivike, daglig leder i R.E.N Group, med ti utesteder i Oslo, sa visse steder hadde et omsetningsfall på 70–80 prosent forrige helg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.