Både koronasmitten og antall innleggelser har økt kraftig den siste tiden. Mandag kveld holder regjeringen pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister Ingvild Kjerkol.

– Jeg vil begynne med å si det på denne måten: Nå er det alvor, innledet statsministeren.

Regjeringen har besluttet å innføre nye nasjonale smitteverntiltak for ikke å overbelaste helse- og omsorgstjenesten og beskytte kritiske samfunnsfunksjoner. Det blir strengere regler for arrangementer og uteliv for voksne, i kulturlivet og på organiserte fritidsaktiviteter. Det innføres også skjenkestopp over hele landet, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Smitten i Norge øker kraftig, og vi har nå fått ny kunnskap om omikron-varianten og hvor raskt den kan spre seg. Vi er inne i en mer alvorlig situasjon. Regjeringen innfører derfor strengere tiltak for å bevare kontrollen på pandemien, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

De forskriftsfestede tiltakene trer i kraft fra natt til onsdag 15. desember. Tiltakene gjelder inntil videre i fire uker, men det kan ikke utelukkes at de vil vare lengre eller at det blir behov for ytterligere innstramninger.

Krav om hjemmekontor

Regjeringen strammer inn på arrangementer og uteliv for voksne, kulturlivet og på organiserte fritidsaktiviteter, går det frem av pressemeldingen.

– Vi gjør dette fordi det er situasjoner som er forbundet med en høy smitterisiko og der mange kan smittes på kort tid, sier helseminister Kjerkol.

Alle barne- og ungdomsskoler og barnehager skal drives på gult nivå fra senest torsdag 16. desember. Videregående skoler og voksenopplæring skal ha rødt nivå. Skoler og barnehager må sørge for å ha beredskap for rask overgang til rødt nivå.

Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og lignende skal holde stengt. Treningssentre kan kun holdes åpent for individuell trening med to meters avstand, eller rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper.

Universiteter, høyskoler og fagskoler må tilrettelegge for digital undervisning.

Alle som kan ha hjemmekontor, skal ha hjemmekontor.

Alle over 45 år skal få tredje dose innen midten av januar.

Anbefalte skjenkestopp

Mandag var regjeringen i møte med Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet, som begge har levert nye anbefalinger om ytterligere koronatiltak for å få bukt med den stadig mer eskalerende situasjonen. Helsedirektoratet anbefalte blant annet full nasjonal skjenkestopp og ytterligere antallsbegrensninger på arrangementer innendørs.

– Det haster med å bremse covid-19-epidemien med betydelige tiltak slik at ikke omikronvarianten forårsaker en epidemibølge som gir enorm sykdomsbyrde og fullstendig overbelaster helsetjenesten. Formålet er å redusere og flate ut denne bølgen, het det i en ny risikovurdering fra FHI om omikronvarianten mandag.

Det er blitt satt en rekke smitterekorder de siste dagene, både nasjonalt og i de største byene. Innlagttallene har også nådd rekordhøyt nivå de siste dagene. Mandag var 358 koronapasienter innlagt på norske sykehus, som er det høyeste antallet som er registrert hittil under pandemien.

Det er varslet pressekonferanse tirsdag om økonomisk støtte til folk og bedrifter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.