Fredag holdt justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) pressekonferanse om koronasituasjonen i landet.

Regjeringen innfører nå strengere kontrollkrav ved innreise til Norge for å begrense importsmitten. Endringene trer i kraft 26. november.

I tillegg kan kommuner med smitteverntiltak ta i bruk koronasertifikat.

Strengere innreisekrav

Før innreise vil alle måtte registrere seg. I tillegg innføres det nye krav til testing. Alle reisende, inkludert nordmenn, kan bøtelegges dersom man ikke følger ordningen.

– For å begrense importsmitte skjerper vi innreisetiltakene fra 26. november. Fra den datoen må alle registrere seg før innreise til Norge. På bakgrunn av helsefaglige råd, gjeninnfører vi også kravet om negativ test tatt før innreise. Det gjelder alle som ikke kan dokumentere med godkjent koronasertifikat at de er fullvaksinert, eller at de har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene. Dette vil gjelde uansett hvilket land man reiser fra, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Dagens unntak fra testplikten videreføres. Det gjøres unntak for barn under 16 år og utvalgte grupper.

– Planlegg reisen, sett av tid til reisen og sørg for å ha tilgjengelig dokumentasjon tilgjengelig, sier justisminister Enger Mehl på pressekonferansen.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl under pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl under pressekonferanse om koronasituasjonen fredag. (Foto: Terje Bendiksby/NTB)

Koronasertifikat

Helseminister Ingvild Kjerkol opplyste om at kommuner med smitteverntiltak kan ta i bruk koronasertifikat. Denne forskriften blir vedtatt i løpet av dagen.

En forutsetning for at kommunene kan ta i bruk denne forskriften, er at man allerede har innført lokale smitteverntiltak.

Kommuner med smitteverntiltak kan nå ta i bruk koronasertifikat for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har gjennomgått infeksjon og de som har testet negativt for covid-19 de siste 48 timene, opplyser helseministeren og understreker at man altså ikke må være vaksinert for å bruke sertifikatet.

– I tillegg må kommunene ha et tilbud om gratis hurtigtest til dem som ikke er vaksinert. De arrangementene og virksomhetene som skal bruke koronasertifikat, bruker en kontrollapp for å kontrollere om sertifikatene er gyldige. Barn og ungdom under 16 år trenger ikke koronasertifikat, påpeker Kjerkol.

Helseminister Kjerkol ber også kommunene sørge for at alle over 65 år får tilbud om oppfriskningsdose med koronavaksine før jul, under fredagens pressekonferanse.

– Vaksinene gir god beskyttelse mot smitte og sykdom, men effekten avtar over tid. Det gjelder spesielt de eldste. Derfor er det veldig viktig at de får den tredje dosen så fort som mulig, sier Kjerkol.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.