– Du kan reise på hotell innenlands, men hold avstand til andre gjester, og begrens opphold i fellesarealene. Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak, bør du ikke reise på hotell eller liknende overnattingssted der mange samles, sier helseminister Bent Høie.

I praksis betyr dette at regjeringen anbefaler at folk fra områder i Oslo og på Østlandet med mye smitte holde seg unna hoteller, skibakker og hyttegrender i andre kommuner, der det er mye folk.

– Selv om reiser til fritidseiendommer i Norge ikke anses som nødvendige, kan folk dra på hytta i påsken hvis de tar ekstra smittevernhensyn. Vi anbefaler da å gjøre innkjøpene på forhånd, unngå kollektivtransport hvis det er mulig og å holde avstand til andre, sier Høie.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland og helse- og omsorgsminister Bent Høie, sammen med helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsleder Line Vold i Folkehelseinstituttet, presenterte alle påskereglene fredag formiddag.

Fraråder unødvendige reiser

Regjeringen har alt frarådet alle unødvendige reiser, og har på det sterkeste advart mot utenlandsreiser. Nordmenn i utlandet, inkludert utenlandsstudenter, frarådes å reise hjem. Alle som reiser inn til Norge fra utlandet etter unødvendige reiser, også fast bosatte i Norge, må de belage seg på karantenehotell, selv om de har et bosted i Norge. De slipper ut av karantenehotell først når negativ koronatest er avlagt, tidligst på dag tre.

Alle innreisende må inn på nærmeste karantenehotell, noe som betyr at alle som reiser inn til Gardermoen må i hotellkarantene her.

Helt nødvendige reiser for samvær med barn, alvorlig sykdom, begravelser og nødvendig arbeid er unntatt fra dette.

Mandag ble det også kjent at det første tilfellet med såkalt Brasil-mutasjon er oppdaget i Norge, i Bergen.

Helseminister Bent Høie trekker frem både positive og negative nyheter.

Negativt er at Astrazenecas vaksine er satt på pause. Høie sier han håper denne pausen blir kortvarig.

Positivt er at vaksinen fra Johnson & Johnson er nå godkjent.

– Hvis pausen i vaksineringen med Astrazeneca ikke blir langvarig, og vi får vaksineleveranser som planlagt, kan vi forhåpentligvis fortsatt nå målet om å tilby hele den voksne befolkningen vaksine i løpet av sommeren, sier Høie.

Anbefaler fortsatt strenge tiltak

Helsedirektoratet anbefaler på smittevernfaglig grunnlag at strenge innreiserestriksjoner opprettholdes inntil videre, i første omgang til midten av april.

Det opplyser Helsedirektoratet fredag.

Helsedirektoratet mener også at det fortsatt er for tidlig å lempe på innreiserestriksjoner for toppidretten.

Samtidig bør det være større kapasitet til å teste et økt antall tilreisende på grensen, ifølge Helsedirektoratet.

Hyttepåsken ifjor ble helt avlyst da regjeringen innførte forbud mot å reise på hytten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.