Kommuneoverlege Einar Kristian Borud sier til kanalen at kommunen foreløpig ikke har fått svar på sekvenseringen av testene.

Han opplyser at kommunen velger å sekvensere testene fordi de mistenker omikronsmitte. Å sekvensere et slikt prøvesvar kan ta flere dager.

Oslo lufthavn ligger i Ullensaker kommune, men det er ikke sagt noe om hvorvidt prøvene som er sendt til sekvensering, kommer fra reisende som har ankommet Norge fra utlandet.

Helsedirektoratet definerer mistenkte tilfeller som:

  • Personer som tester positivt etter ankomst til Norge direkte fra eller via mellomlandinger fra ett av de åtte landene sør i sørlige Afrika.
  • Husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære til en person som er bekreftet smittet med omikron og som tester positivt.
  • Andre som tester positivt og hvor sekvensering ikke påviser deltavarianten.

Omikron-varianten har ført til bekymring globalt etter at det fredag ble kjent at mutasjonen har spredt seg raskt i flere land i det sørlige Afrika. Man antar at omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten, men det har også kommet meldinger om at den gir mindre alvorlig sykdom.

I en pressemelding skriver FHI at det undersøker tre virusprøver for omikron-varianten.

«I tråd med de nye rutinene, håndteres reisende fra de åtte landene sør i Afrika med positiv test for SARS-CoV-2, som mistenkte omikrontilfeller», heter det. De tre personene det gjelder kom med fly til Gardermoen, opplyses det.

– Det er for tidlig å si om disse personene er smittet av omikronvarianten eller ikke, sier Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

De som har avgitt positive prøver er isolert på karantenehotell, og følges opp av kommunelegen. FHI har tett kontakt med kommunelegen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.