Bertheussen ble dømt til til ett år og åtte måneders fengsel i Oslo tingrett i januar i år. Hun ble funnet skyldig i å ha sendt trusselbrev og begått hærverk på egen bil og bolig.

Dommen ble anket til lagmannsretten, men de forkastet anken over skyldspørsmålet. De sa ja til å behandle straffeutmålingen, men denne anken er altså nå trukket.

«Min anke over skyldsspørsmålet er avvist. Jeg har derfor bestemt meg for å trekke anken over straffeutmåling. Det er ikke meningsfullt å stille i en en rettssak som kun skal handle om straffen for noe jeg ikke har gjort. Så jeg tar straffen», skriver hun på Facebook.

Bertheussen utlover også en dusør på 100.000 kroner til «den som kommer med tips som fører til oppklaring av en eller flere av hendelsene jeg er dømt for».

«Dusør utløses også av tilståelse for en eller flere av hendelsene så sant det fører til oppklaring. Det hersker ingen tvil om at mer enn en person er involvert. PST har hatt tunnelsyn og derav latt være å legge fram bevis i retten som taler til min fordel. Jeg er avhengig av hjelp fra dere», skriver hun videre.

På sin egen Facebook-profil har Bertheussen også endret det såkalte forsidebildet til en hvit bakgrunn med rød skrift som leser «justismord».

Angrep på demokratiet

Saken rundt Bertheussen startet i november 2018. Da ble stykket «Ways of seeing» satt opp på Black Box teaterscene i Oslo.

Forestillingen tok for seg nettverk «som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn», samt økt bruk av overvåkning i samfunnet.

Til forestillingen ble det tatt flere videoopptak med avstandsbilder av boligene til flere forsvarstopper, sponsorer av den høyreorienterte nettstedet Resett, og politikere inkludert Bertheussens samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara.

Bertheussen reagerte sterkt på at hjemmet deres er med i forestillingen. Den 24. november dro Bertheussen for å se forestillingen, og filmet deler av den med mobilen.

Mellom desember samme år til mars 2019 skjedde hendelsene hun ble tiltalt for, blant annet påtenning av familiens bil, og trusselbrev sendt til ekteparet Tybring-Gjedde.

I januar i år ble hun dømt for angrep på demokratiet og fikk en fengselsdom på ett år og åtte måneder. Bertheussen selv anket på stedet, og nektet hele veien straffskyld for samtlige tiltalepunkter, som blant annet inkluderte trusler i form av hærverk, falske trusselbrev og ildpåtenning.

Bertheussen ble også dømt til å betale 5000 kroner i oppreisningserstatning til Smines Tybring-Gjedde. Ekteparets bistandsadvokat sa hun ba om en symbolsk sum, som hun har uttalt til Dagbladet at skal doneres til Norske redningshunder.

Elden: Leser det på Facebook

– Jeg leser straffutmålingsanken trekkes på Facebook og tar hennes beslutning til orientering, samtidig som hun utlover en belønning til de som har tips som medfører at den rette gjerningsmann blir tatt, skriver Bertheussens forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Aktor i saken, statsadvokat Frederik Ranke, opplyser at han venter på verifisering, men er kjent med at det ser ut som anken er trukket. Han betegner det som en riktig beslutning.

– Da er det endelig satt sluttstrek for denne saken, skriver Ranke til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.