– Ressa og Muratov får prisen for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland. De er samtidig representanter for journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

Dmitri Muratov får Nobels fredspris.
Dmitri Muratov får Nobels fredspris. (Foto: Sergei Karpukhin/Reuters/NTB)

I år var det 329 nominerte til Nobels fredspris. Det er det tredje høyeste antall nominerte noensinne.

Den norske Nobelkomiteen vil først i midten av oktober si noe om hvilken form nobelfeiringen vil få.

– Jeg er i sjokk

Maria Ressa er en filippinsk-amerikansk gravejournalist som driver nyhetstjenesten Rappler. Hun har jobbet for ytringsfrihet og er en uttalt kritiker av Filippinenes president Rodrigo Duterte, og er blitt arrestert en rekke ganger.

Det var Ap-leder Jonas Gahr Støre som nominerte henne til fredsprisen.

Ressa sier til TV 2 at hun er i sjokk over at fredsprisen går til henne. Hun sier hun har fått reisebegrensninger flere ganger, men håper hun får kommet seg til Oslo for fredsprisutdelingen.

Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen.
Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen. (Foto: Heiko Junge/NTB)

– Jeg er litt i sjokk. Det er virkelig emosjonelt. Men jeg er glad på vegne av teamet mitt og vil takke nobelkomiteen for å anerkjenne hva vi går igjennom. Det betyr at vi skal fortsette å gjøre det vi gjør, med ny energi. Det vi alltid har prøvd å gjøre, er å skape ansvarlig journalistikk. Det er blitt mye vanskeligere med inntoget av sosiale medier, som lar ledere utnytte deres algoritmer og bryte ned demokratiene fra innsiden, sier Ressa til kanalen.

Dmitrij Muratov er en russisk journalist og er sjefredaktør for den russiske avisen Novaja Gazeta. Novaja Gazeta er blitt kalt den eneste maktkritiske avisen som har nasjonal betydning i Russland, og skriver blant annet om statlig korrupsjon og menneskerettsbrudd.

«Ved sin faktabaserte journalistikk og faglige integritet har avisen blitt en viktig kilde til informasjon om lite omtalte og kritikkverdige sider ved det russiske samfunn. Siden oppstarten i 1993 har Novaja Gazeta publisert kritiske artikler om alt fra korrupsjon, politivold, urettmessige arrestasjoner, valgfusk og «trollfabrikker» til bruk av russiske militære styrker i og utenfor Russland,» heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.