Mandag ettermiddag klokken 13.00 møtte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) pressen, sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

På forhånd var det varslet at tema ville være krigen i Ukraina og sikkerhetssituasjonen i Norge.

Statsministeren innledet pressekonferansen med å opplyse at Forsvarets beredskap vil bli skjerpet fra og med i morgen, 1. november, som følge av krigen i Ukraina og den sikkerhetspolitiske situasjonen den har ført til i Europa. Støre viste også til den siste tids dronehendelser.

– Det er ingen grunn til å vente at Russland vil involvere Norge direkte i krigføringen, men vi må være mer på vakt, sa statsministeren.

Skjerpelsen kommer som følge av faglig råd fra forsvarssjefen.

Kritisk infrastruktur

Regjeringen styrket beredskapen allerede før krigen brøt ut, og har siden styrket den en rekke ganger. Forsvaret har de siste ukene økt tilstedeværelse og patruljering rundt kritisk infrastruktur i Nordsjøen.

Heimevernet vil fortsette å beskytte kritisk infrastruktur på land som bistand til politiet, opplyses det.

– Det er en utvikling over tid som gjør at Forsvaret nå går over i en ny fase i sitt planverk. De oppgaver som ivaretar beredskapen her og nå vil prioriteres. Det er ikke alt som gjøres som synes, og det er ikke alt vi kan snakke åpent om. Forsvaret har god oversikt over situasjonen, og vi setter nå Forsvaret i stand til å stå i situasjonen over tid, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

For personellet i Forsvaret betyr dette at arbeidsoppgaver og aktivitet vil bli endret i tråd med omprioriteringene. Noen avdelinger vil oppleve mindre tradisjonell trening og øving. Det vil også være behov for å trekke på ressurser fra Heimevernet, skriver regjeringen i en pressemelding.

Statsminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Bjørn Arild Gram t.v. og forsvarssjef Eirik Kristoffersen t.h. møtte pressen mandag.
Statsminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Bjørn Arild Gram t.v. og forsvarssjef Eirik Kristoffersen t.h. møtte pressen mandag. (Foto: Rodrigo Freitas/NTB)

Høyres Ine Eriksen Søreide, som leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, sier i en uttalelse at dette understreker alvoret av situasjonen.

– Høyre ga støtte til tiltakene for å skjerpe beredskapen da regjeringen orienterte den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen i går kveld. Samtidig er det viktig å huske at planverket vi har, og som har blitt revidert og forsterket de siste årene, er ment å kunne håndtere den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen vi nå er i, sier hun.

Ikke et svar på en konkret trussel

Statsministeren opplyste videre at skjerpelsen av Forsvarets beredskap ikke kommer som svar på en konkret trussel mot Norge, og Støre understreket at det ikke er noen grunn til å tro at Russland ønsker å invadere Norge eller et annet land direkte.

Han presiserer at det ikke har skjedd noe det siste døgnet eller dagene som gjør at man trapper opp dette akkurat nå, men at det er en utvikling over tid som gjør at man går til dette skrittet.

– Vi gjør dette for å sikre Norge god beredskap og handlekraft i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen vi har opplevd på flere årtier, sa Støre på pressekonferansen mandag.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier at Forsvarets aller viktigste oppgave er å bevare vår fred og sikkerhet, og å hindre konflikt.

– For å løse denne oppgaven må vi tilpasse vår aktivitet etter situasjonen vi til enhver tid står i. Det gjør vi nå gjennom å omprioritere deler av våre planlagte aktiviteter for å styrke vår beredskap, vår operative evne og vår utholdenhet, sier Kristoffersen.

Forsvaret ivaretar sikkerheten i våre nærområder sammen med våre allierte. Allierte bidrar blant annet med patruljering i Nordsjøen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.