Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bekreftet onsdag ettermiddag overfor pressekorpset i Stortingets vandrehall at regjeringen utnevner den nye sentralbanksjefen fredag denne uken.

– Har det vært en vanskelig avgjørelse?

– Alle spørsmål vil bli besvart på fredag, sier Vedum til DN.

Vedum vil ikke svare på om vedkommende som får jobben har fått beskjed og heller ikke om personen vil delta på pressekonferansen i Oslo.

Helt siden det ble klart at nåværende sentralbanksjef Øystein Olsen planla å gi seg 1. mars har det vært en opphetet debatt om hvem som skal ta over. Etter at søknadene kom inn skilte etter hvert tidligere statsminister og nå Nato-sjef Jens Stoltenberg og nåværende visesentralbanksjef Ida Wolden Bache seg ut som de eneste reelle kandidatene.

– Jeg er trygg på at vi har hatt en god og fin prosess, sier Vedum på spørsmål om det blir bråk rundt avgjørelsen.

Finansministeren holder pressetreff om den nye sentralbanksjefen fredag kl. 12.30, og gjentar at alle spørsmål vil bli besvart da.

– Norge får en god og trygg sentralbanksjef etter oppnevnelsen på fredag, sier en ordknapp Vedum.

Avslutter med 12. årstale

Det var i august at Olsen kunngjorde sin intensjon om å gå av som sentralbanksjef, og han sa da at han ville være i stillingen ut februar for å avslutte med sin 12. årstale. Det betyr at han er ferdig 1. mars.

Både Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg har søkt jobben som ny sentralbanksjef. Fredag blir det klart hvem av dem som får jobben.
Både Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg har søkt jobben som ny sentralbanksjef. Fredag blir det klart hvem av dem som får jobben. (Foto: Javad Parsa/NTB)

– Datoen har hele tiden vært tydelig, sa han til NTB forrige uke.

Etter at Wolden Bache og Stoltenberg seilet frem som de eneste reelle kandidatene til å ta over har det vært en opphetet debatt om sistnevntes egnethet.

Hans tette bånd til Arbeiderpartiet og politikken i Norge har vært to motargumenter mot Stoltenberg som sentralbanksjef. Nåværende statsminister Jonas Gahr Støre har erklært seg inhabil i saken.

Både SVs Kari Elisabeth Kaski og tidligere finansminister Siv Jensen har sagt til DN at de mener Stoltenberg ikke bør få jobben.

– Jeg har gått og tenkt på dette i hele julen. Skal jeg si fra eller ikke? For jeg deltar jo ikke i det politiske ordskiftet lenger. Men jeg satt seks og et halvt år som finansminister og er svært opptatt av bankens omdømme. Og her føler jeg virkelig et behov for å si fra, sa Jensen.

«Sjelden eller aldri»

På den andre siden har både økonomer og jurister uttalt seg positivt om Stoltenbergs kandidatur. Til DN sa UiO-professor Einar Lie at han tror Stoltenberg vil styrke sentralbankens uavhengighet.

Jusprofessor Eivind Smith mente at habilitetsproblemer mellom Støre og Stoltenberg vil inntreffe «sjelden eller aldri».

Støre mener selv at det ikke vil bli et problem med habilitet hvis Stoltenberg får jobben.

– Skulle det bli Stoltenberg, er det min vurdering at inhabiliteten ikke blir et problem i praksis, sa han til DN før jul. Men dersom det blir Stoltenberg vil statsministeren kontakte Lovavdelingen for å få en vurdering av om det er andre saker knyttet til Norges Bank hvor han vil være inhabil til å delta i saksbehandlingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.