Ifølge Aftenposten vedtok Stortinget allerede i 2005 at det skulle komme opptakssystem. Oslo tingrett har dette, og i tillegg pågår det prøveprosjekter flere steder.

Men fortsatt mangler det slikt utstyr de fleste steder.

– Det er rett og slett et problem. Og det er ganske oppsiktsvekkende at man har en lovgivende myndighet som ikke bevilger penger til å gjennomføre noe den selv har vedtatt, sier styreleder Jon Wessel-Aas i Advokatforeningen.

Kirsten Blekestad, leder i Dommerforeningen, mener det burde være en selvfølge med lyd- og billedopptak for å sikre notoritet.

Direktør Sven Marius Urke i Domstoladministrasjonen mener det ikke er tvil om at lyd- og videoopptak av rettssaker ville vært positivt for rettssikkerheten. Han betegner det som uholdbart at de fleste domstoler fortsatt mangler utstyr.

Prøveprosjektet i rettssystemet ble i 2019 utvidet til å omfatte lyd- og videoopptak i fire av landets 23 tingretter, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad i Justisdepartementet til Aftenposten.

– Sluttrapporten fra prosjektet er ventet å foreligge rundt årsskiftet, og departementet vil vurdere videre oppfølging på bakgrunn av anbefalingene i rapporten, opplyser hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.