– Demonstranter har sperret trafikken i Majorstukrysset fra Kirkeveien til Suhms gate. Politiet har satt opp sperring og omdirigerer trafikken, tvitret Oslo-politiet like etter klokken 13.30.

Ifølge NTBs fotograf på stedet gikk det hele rolig for seg, men hovedinngangen kunne ikke brukes. En liten gruppe demonstranter gikk inn i bygget og satte seg på gulvet i foajeen. Utenfor bygningen samlet det seg en litt større gruppe demonstranter med bannere, omkring 150 mennesker.

Møtte oljeministeren

Inne i foajeen fikk demonstrantene møte olje- og energiminister Tina Bru (H). Deres hovedbudskap er at Norge må stanse alle oljeutvinning. Bru sier hun er enig i deres bekymring, men ikke i metodene som brukes.

– Det er synd at demonstrantene tyr til sivil ulydighet, og at denne gruppen tar til orde for at demokratiet er problemet og vil flytte makt fra folkevalgte organ til det de selv mener er riktig, sier Bru i en skriftlig uttalelse.

– Jeg er altså uenig i virkemidlene deres, men deler sterkt bekymringen for klimaendringene og hva det vil føre til om vi ikke klarer å intensivere kampen mot dette globalt. Vi kommer aldri til å lykkes i kampen mot klimaendringene om vi skroter demokratiet på veien.

Krass kritikk

Politiet var på forhånd varslet om en del demonstrasjoner, mens andre skulle foregår uten forvarsel. Politiet opplyste mandag til NTB at de ikke ville foreta seg noe så lenge alt går rolig for seg.

Torsdag ettermiddag hadde de fleste demonstrantene forlatt departementene og dratt videre for å aksjonere i trafikken. Blant annet sperret de Ankerbrua, før de stilte de seg opp i Majorstukrysset.

– Vi har fått bekreftet at det er noen demonstranter som har stilt seg opp i krysset, så vi har sendt noen mannskaper dit, sier operasjonsleder Cathrine Sylju til NTB.

Miljøaktivistene har varslet en rekke aksjoner i Oslo denne uken og begynte i Frognerparken mandag morgen. (NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.