– Telenors nye måte å bygge ut mobilnett på gjør ifølge våre beregninger til at nettutfall reduseres med omkring 80 prosent. Vi har holdt dette som en godt bevart hemmelighet, men nå som utbyggingen er kommet godt i gang, vil vi gjerne dele historien, sier administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge til NTB.

Ifølge Telenor vil selskapets nye fremgangsmåte for bygging av mobilnett sannsynligvis gi Norge verdens mest hardføre mobilnett.

– I Norge fører spredt bosetting, røff natur og ekstremvær til at det er ekstra utfordrende å sikre at alle har nettilgang til enhver tid. Samtidig er samfunnet i økende grad avhengig av digitale tjenester, sier Furberg.

Det er såkalt doble linjeføringer i mobilnettet Telenor nå satser på, og innføringen av dette følger takten til selskapets 5G-utbygging.

– Ved å utnytte doble linjeføringer vil kundekonsekvensen ved utfall i mobilnettet være lik null eller reduseres drastisk, dette fordi såkalt redundans oppnås, sier Furberg.

Redundans betyr at Telenor bygger inn reserveveier i mobilnettet, slik at dersom det blir brudd ett sted, vil trafikken rutes gjennom reserveveien.

Selv om Telenor nå bygger doble føringer i store deler av nettet, påpeker selskapet at det enkelte steder ikke lar seg etablere, for eksempel for enkeltbasestasjoner helt ytterst i nettet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.