– Vi startet dette året med 17.000 ansatte i gruppen, nå har vi permittert 7500 og det kan komme mer.

Det sa Petter Stordalen i et innslag på Dagsrevyen på NRK onsdag kveld. Hans Nordic Choice-hotellkjede har allerede måttet permittere flere tusen ansatte på grunn av koronakrisen.

Nå ber han regjeringen komme på banen med redningspakker til bransjen.

– Dette gjelder hele landet, ikke bare reiselivsnæringen, men også handelsnæringen, som nå står på kanten av en fullstendig avgrunn. Det må komme pakker som ivaretar det at én dag, så skal disse ansatte tilbake på jobb, og det er det viktige. Det som er det viktige er faktisk arbeidsplasser og selskaper. Og hvis ikke vi løser de problemene her, så kan det få konsekvenser som er enormt store, sa han.

Stordalen understreket samtidig at smitteverntiltakene er helt nødvendig, og sier at de var tidlig ute med å gjøre forberedelser.

Men han advarer om enorme konsekvenser dersom «vi ikke løser dette».

– De restriksjonene som kom på plass er helt nødvendige, men det gjorde også at vi over natten står helt uten inntekter og dermed ikke kan holde restaurantene og hotellene igang.

Flere tusen permitteringer

Det var onsdag forrige uke at det ble klart at Nordic Choice har permittert totalt 7500 ansatte som følge av koronavirusutbruddet.

Senere på dagen gikk Stordalen selv ut på det sosiale mediet Instagram, der han snakket ut om krisen.

Petter Stordalen til sine ansatte 18. mars: – Denne videoen hadde jeg håpet at jeg aldri skulle trenge å legge ut
Petter Stordalen la onsdag 18. mars ut en video på Instagram hvor han snakket til ansatte etter at Nordic Choice har permittert flere tusen hotellansatte.
02:14
Publisert:

– Denne videoen hadde jeg håpet at jeg aldri skulle trenge å legge ut. Men jeg har behov for å dele med dere hva som skjer i disse dramatiske dagene for bransjen vår og ikke minst for de ansatte i bransjen.

– Vi har aldri hatt en krise som dette. Dette er uten tvil den mest ekstreme og alvorlige situasjonen reiselivsbransjen har opplevd noensinne. Og det er den mest ekstreme og alvorlige situasjonen jeg har opplevd som forretningsmann, sa Stordalen i en video på sin egen Instagram-profil.

«Vi legger oss ikke ned»

Stordalens Strawberry-gruppe eier i tillegg deler av turselskapet Ving og Hurtigruten, som også rammes hardt av koronakrisen. Stordalen sa i Instagram-videoen at det er tatt alle nødvendige grep på alle Strawberrys virksomheter for at de skal komme gjennom krisen på best mulig måte.

– Da vi hadde vår store årlige kulturmønstring i Nordic Choice i januar, med flere enn 3.600 mennesker, visste vi ingenting om hvordan verden ville se ut to måneder senere. Til konferansen hadde vi invitert med nye familiemedlemmer fra Kemp og fra Ving. Vi snakket om videre vekst, om de over 45.000 menneskene vi skulle ansette de neste fem årene, så smalt det. Uventet og brutalt. Og nå må vi handle. Vi må handle i fellesskap som ett samfunn. Reiselivsbransjen kommer tilbake. Vi legger oss ikke ned og gir opp. Når situasjonen normaliseres skal vi slå tilbake, og vi skal bli bedre enn noensinne, sa han i videoen.

Flere titusen bedrifter rammet

Koronavirusutbruddet har ført til alvorlige konsekvenser for store deler av samfunnet og næringslivet. For overnatting- og serveringsbransjen har tiltakene om å holde seg inne betydd at flere tusen bedrifter er rammet og halvparten av de ansatte i bransjen er ledige.

Halvparten av de ansatte innen overnatting og servering har søkt om dagpenger. Over 75.000 bedrifter er rammet.

Oslo er aller hardest rammet, med 54 prosent av de ansatte permittert, totalt 10.436 mennesker.

– Tallene viser at Nav har mottatt søknader om dagpenger ved permittering fra svært mange ulike næringer, men med hovedvekt innenfor varehandel, overnattings- og serveringsvirksomhet og private tjenester ellers, sa arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng til DN tidligere onsdag.

Stordalens sitater til NRK var ikke riktig gjengitt i fjerde avsnitt. Artikkelen er oppdatert med korrekte sitater, der han ber regjeringen komme på banen med redningspakker til bransjen, og at både landet og næringen står på kanten av en fullstendig avgrunn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.