Like før klokken 09.00 torsdag morgen meldte politiet i Møre og Romsdal om en uavklart situasjon ved landanlegget knyttet til Ormen Lange-gassfeltet, rett vest for Molde. Det ble full evakuering av anlegget før politiet avklarte situasjonen en drøy halvtime etter den første meldingen.
Klokken 11.00 opplyser politiet i en pressemelding at det ikke var noen holdepunkter for at bombetrusselen var reell.
– Politiet iverksatte nødvendige tiltak og har nå avklart situasjonen. Det er ikke holdepunkter for at trusselen var reell, og vi er tilbake i en normalsituasjon, heter det i meldingen.
Gjerningspersonen har gjort lignende saker før og er derfor kjent for politiet.
– Vi har heldigvis fått avklart situasjonen, nå kan vi senke skuldrene, sier en lett andpusten Aukra-ordfører Odd Jørgen Nilssen (H) etter at alarmen ble avblåst.
Han sier det er betryggende at berdskapsrutinene i forbindelse med tildragelsen fungerte. Anlegget ble raskt evakuert, veiene inn til anlegget ble sperret og kommunen satte umiddelbart krisestab. Han roser også Shell for god informasjon.
– Vi fikk sett hvordan det fungerer i en krisesituasjon. Dette er god læring for oss, men vi ønsker ikke å lære på denne måten, sier Nilssen.
Han beskriver stemningen i lokalsamfunnet som spent, og fremholder at alle i området er fullt klar over hvilken type anlegg som ligger i nabolaget.
– Det er ingen panikk, men alle er litt på alerten og tenker litt ekstra på den nye verdenssituasjonen, sier ordføreren.
Shell bekreftet innringt trussel
Shell, som er operatør på feltet, bekrefter overfor DN at det ble ringt inn en «trussel,» men at situasjonen normaliseres etter at politiet vurderte situasjonen som avklart.
Det betyr at de ansatte som ble evakuert, nå kan gå tilbake på jobb, sier kommunikasjonsdirektør Jan Soppeland. Det er typisk 80 personer på jobb på anlegget på dagtid.
– Produksjonen går som normalt og vår prioritet nå er ivareta våre folk, sier han.
Ormen Lange er Norges nest største gassfelt, og har ingen plattform eller installasjoner på havoverflaten, men er et undervannsfelt. Gassen fra feltet blir fraktet i rør inn til anlegget i Nyhamna. Anlegget ble ferdigstilt og satt i drift i 2007.
Det er Gassco som er operatør på Nyhamna, mens Shell er operatør på feltet. Gassco har opplyst til Bloomberg at gasseksporten er upåvirket av hendelsen.
Anne-Sofie Hagland, talsperson for Gassco, skriver følgende til DN i en sms:
– Nyhamna-anlegget ble evakuert i situasjonen som oppsto i dag og beredskap mobilisert. Situasjonen er nå avklart og ansatte gjenopptar arbeidet. Vår oppgave nå er å ivareta folk som kan ha opplevd situasjonen som skremmende. Produksjonen går nå som normalt og er ikke påvirket av hendelsen.
Referanseprisen for europeisk gass, TTF, gjorde et umiddelbart hopp etter at nyheten om trusselen ble kjent torsdag morgen, men falt raskt tilbake igjen, og er fortsatt ned ut på ettermiddagen.
Nord Stream-lekkasjen
De siste ukene har det vært stor oppmerksomhet rundt sikkerheten på norske olje- og gassinstallasjoner, etter lekkasjen på Nord Stream-rørledningen i Østersjøen i slutten av september.
I etterkant har flere statsledere beskrevet lekkasjen som en villet handling, og det er antatt at rørledningen ble utsatt for sabotasje.
Da statsminister Jonas Gahr Støre i starten av oktober besøkte Sleipner-feltet i Nordsjøen, var det etter at det hadde blitt gjort flere droneobservasjoner ved norske olje- og gassinstallasjoner etter Østersjøen-hendelsen.
Støre har ved flere anledninger den siste tiden sagt at regjeringen ikke har noen informasjon om trusler mot norske olje- og gassinstallasjoner, men beredskapen har likevel blitt skjerpet. Aktørene har også økt beredskapen på installasjoner, landanlegg, baser og helikopterterminaler.
Forsvaret har også økt tilstedeværelsen rundt de norske olje- og gassinstallasjonene.
Viktig for gasseksporten
Nyhamna ble satt i drift i 2007, og prosesserte lenge gassen fra kun ett felt, Ormen Lange. Så ble Equinors Aasta Hansteen-felt knyttet til Nyhamna i slutten av 2018.
Wintershalls Dvalin-felt skulle også kobles på i 2020, men den kommersielle produksjonen er her forsinket.
Anlegget er en viktig brikke i Norges gasseksportsystem, der sikkerheten er kommet øverst på agendaen etter lekkasjene på rørledningene i Østersjøen.
Nyhamna har historisk stått for hele 20 prosent av Storbritannias gassforbruk.
I forbindelse med at Gassco overtok operatørskapet for Nyhamna i 2017 ble også eierskapet endret, ved at eierne av Polarled-røret kom inn. Den tidligere operatøren Shell er fortsatt «teknisk tjenesteyter» på anlegget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.