Tirsdag bekrefter konserndirektør i Thon Hotels Morten Thorvaldsen, at hotellkjeden ikke går for massepermitteringer og heller velger lønnsstøtteordningen.

Det betyr at omtrent 1.000 personer i hotellkjeden unngår permittering rett før jul.

– Selvfølgelig oppleves det som en lettelse, og i tillegg at vi kan gå julen i møte og vite at etter jul så er vi tilbake igjen, sier Thorvaldsen.

Thorvaldsen forteller at beslutningen ble tatt i dag og at økningen i støtte per ansatt per måned var utslagsgivende for at konsernet valgte å gå for lønnsstøtteordningen i stedet for permitteringer.

Samtidig uttrykker konsernsjefen bekymring over for andre i bransjen.

– Men jeg håper nå at regjeringen tenker på de enkeltstående barene og restaurantene som fortsatt får det vanskelig fremover. Vi er veldig glad for at vi har fått den lønnsstøtteordningen, men vi er ikke enige i prinsippet om enten alle eller ingen, sier Thorvaldsen.

Unngår massepermittering

Hotellkonsernet Nordic Choice Hotels tar størstedelen av regningen selv for å holde de ansatte i jobb, skrev selskapet i en pressemelding tidligere tirsdag.

Det er Petter Stordalens Strawberry-konsern som er største eier i Nordic Choice. I pressemeldingen tirsdag skriver hotellkjeden at «alle ansatte kan gå julen i møte i visshet om at de unngår å bli permittert».

Torgeir Silseth i Nordic Choice foran Amerikalinjen.
Torgeir Silseth i Nordic Choice foran Amerikalinjen. (Foto: Gunnar Lier)

– Det har vært noen vonde dager etter at vi fikk forslaget til lønnskompensasjon presentert. Heldigvis sluttet hverken vi, våre bransjekolleger, arbeidsgiverorganisasjonene og ikke minst de ansatte å kjempe for en ordning som gjør at tusenvis av hotell- og restaurantansatte slipper å bli permittert like før jul, sier Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels.

I Norge har Nordic Choice rundt 5000 ansatte, hvorav mange har vært permittert i flere runder. Ifølge administrerende direktør Silseth dekker den nye lønnskompensasjonsordningen 35 prosent av lønnskostnadene for de faste ansatte i hotellkjeden.

– Jeg vil likevel understreke at selv om dette er den eneste ordningen vi kan bruke, er den en skuffelse når tapene vi nå må ta kommer fordi vi er ilagt næringsforbud. Den største delen av regningen for å holde våre ansatte i jobb, er det vi selv som tar, som vi har gjort gjennom hele pandemien, sier han i meldingen.

Scandic trekker varslene

Etter å ha vurdert løsningene tirsdag har også hotellkjeden Scandic besluttet å gå for lønnsstøtteordningen.

– Scandic Norge har besluttet å trekke tilbake permitteringsvarslene som ble sendt ut i midten av desember. Vi har gjort alt vi kan for å slippe å permittere ansatte, og vi har sammen med partene i arbeidslivet bidratt til å kjempe frem en lønnsstøtteordning som gjør det mulig å unngå permitteringer i denne støtteperioden, sier Scandic-sjef Asle Prestegard.

Prestegard understreker samtidig viktigheten av forutsigbarhet for bransjen fremover.

– De ansatte er vår aller viktigste ressurs, og det er viktig for oss å verne om den kompetansen og kunnskapen de besitter. Det er også viktig for oss å være sterke når markedene kommer tilbake og etterspørselen tar seg opp igjen, sier Prestegard.

Asle Prestegard, direktør for de norske hotellene i Scandic-kjeden.
Asle Prestegard, direktør for de norske hotellene i Scandic-kjeden. (Foto: Foto: Scandic Hotels Norge)

Scandic-sjef Asle Prestegard varslet i forrige uke permittering av mer enn 500 ansatte i hotellkjeden. Det var før regjeringen hadde presentert en lønnsstøtteordning.

Kritisert

Fredag i forrige uke la regjeringen frem en ny lønnsstøtteordning. Ordningen er rettet mot bedrifter som direkte eller indirekte er påvirket av smittevernrestriksjonene. Hensikten er å unngå permitteringer.

Etter å ha mottatt kraftig kritikk etter fremleggelsen på fredag, meldte Ap, Sp og SV at de var kommet til enighet om en løsning mandag.

Partiene ble enige om å øke taket for støtte for en ansatt per måned fra 30.000 til 40.000 kroner. I tillegg flyttet de siste frist for å hente permitterte arbeidstagere tilbake i jobb fra 21. desember 2021 til 23. desember 2021. Vilkåret om at bedrifter som mottar lønnsstøtte må hente tilbake alle permittere ansatte ble dermed stående.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.