Forretningsmannen, gründer, investor og medieleder, Ole Jacob Sunde (68) har vært styreleder i Nordens største mediekonsern, Schibsted siden 2002.

Nå har han valgt å tre av som styreleder og styremedlem i mediekonsernet, etter 22 års funksjonstid i Schibsted-styret.

Sunde har vært med på å ta den tradisjonelle mediebedriften inn i den digitale tidsalderen – og det med betydelig suksess. Schibsted, som er Nordens største mediekonsern, står bak en rekke nyhetsmedier, flere markedsplasser og digitale forbrukertjenester.

– Vi har skapt enorme verdier og vekst gjennom våre dristige posisjoner, og vi har laget en ny posisjon for Schibsted som et solid og nytenkende selskap, sier han.

– Børsen er et upålitelig barometer for hvordan en virksomhet utvikler seg over tid. Man skal selvsagt følge med, men for meg har det vært viktig å holde en mer langsiktig kurs enn det børskursen indikerer, sier Ole Jacob Sunde, om styrelederrollen.
– Børsen er et upålitelig barometer for hvordan en virksomhet utvikler seg over tid. Man skal selvsagt følge med, men for meg har det vært viktig å holde en mer langsiktig kurs enn det børskursen indikerer, sier Ole Jacob Sunde, om styrelederrollen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Likevel, det som har vært viktigst for Sunde er å være med på å bygge et selskap som har en klar forståelse av det ansvar og innvirkning det har på samfunnet.

– Det som har slått meg, er at i den norske eierstyringsmodellen, settes det ikke så mange eller store krav til styrelederen. Det rommet må egentlig styrelederen ta selv, påpeker Sunde.

For han handler rollen som styreleder om å påse en klok og langsiktig forvaltning av selskapet, hvor alle har eierskap og et ansvar for utviklingen av virksomheten.

– Styreleder-rollen har tradisjonelt vært en vokter av fortiden, en som skal passe på at selskapet drives riktig i henhold til regnskap og regler, men jeg tenker at det viktigste for en styreleder er å ha et forhold til fremtiden, sier Sunde og legger til:

– Et regnskap er konkret og lett, men å føre et selskap inn i fremtiden er langt mer krevende. Et styre må gi retning og sette kulturen.

Sunde vil sitte i Schibsted-styret ut inneværende styreperiode, som avsluttes ved det kommende årsmøtet i starten av mai.

Sunde er også styreleder i Stiftelsen Tinius, som eier Blommenholm Industrier, som er største aksjonær i Schibsted, og han skal fortsette som styreleder der.

– Et upålitelig barometer

Lenge har mediekonsernet Schibsted vært en eneste stor suksesshistorie på Oslo Børs. Men de siste månedene har det gått langt tråere for mediegiganten.

– Ser man tilbake på de siste 20 årene er jeg vant med at børsen går opp og ned, og har sånn sett opplevd mange oppturer og nedturer for selskapet på Børsen, sier Sunde.

Han trekker frem dot.com-krisen som den første. Da var det ønsket at Schibsted skulle selge alle sine digitale investeringer - som på den tiden ikke tjente penger, men heller satse på å bygge selskapet videre rundt papiravisene.

– Deretter finanskrisen som ga store svingninger og viste hvor sårbar man kan være for markedsendringer, og siste en pandemi som begynte med et kraftig børsfall, men som hentet seg raskt inn igjen.

Siden starten av året har aksjekursen til Schibsted stupt nær 40 prosent, og siden august da selskapet nådde en «all-time high» er markedsverdien nesten halvert.

– Børsen er et upålitelig barometer for hvordan en virksomhet utvikler seg over tid. Man skal selvsagt følge med, men for meg har det vært viktig å holde en mer langsiktig kurs enn det børskursen indikerer, sier Sunde og legger til:

– Det at aksjekursen har falt i det siste, sier lite om Schibsteds drift.

Han påpeker også på at stiftelsen, via Blommenholm Industrier, har kjøpt flere aksjer i Schibsted nylig.

– Schibsted står i en god situasjon, med et velfungerende lederteam og en rekke bedrifter som har sterke markedsposisjoner i Norden, sier Sunde.

Flere andre verv

Sunde har ingen planer om å skalere ned på arbeidsmengden, til fordel for en hverdag fylt med fritidsaktiviteter som å fiske eller spille golf.

– Jeg har alltid sørget for at jeg har noen frikvarter - det har vært viktig, men jeg kommer til å fortsette å engasjere meg. Jeg går nå videre til andre oppgaver, og det er alltid bra med fornyelse, påpeker han.

Sunde ble i sommer valgt som ny styreleder i The Scott Trust, stiftelsen som eier Guardian Media Group. Han har sittet i styret siden 2015, og har vært fungerende styreleder siden mars 2021.

– Det å ta rollen som styreleder i Scott Trust har ført med seg mange spennende og utfordrende nye oppgaver, men de er også omfattende, og sammen med Schibsted-vervet har det vært mye å gjøre, forteller han.

Overtager klar til påske

Sunde påpeker at personen som skal ta over som styreleder, bør ha god forståelse for den digitale utviklingen, forretningssans, evne til å få meg seg medarbeiderne for å få til forandring og forståelse for samfunnsutviklingen.

– Det blir viktig, både av rene kommersielle hensyn, men også av hensyn til å utvikle det samfunn som vi ønsker å leve i, sier han.

Hvilke kandidater som er aktuelle til å overtal rollen som styreleder i selskapet, vil bli kjent innen kort tid, informerer Kjersti Løken Stavrum, som er styreleder i Blommenholm Industrier og administrerende direktør i eierstiftelsen Tinius.

– Ole Jacob overlater et selskap som er mange ganger sterkere, mer mangfoldig og bedre posisjonert enn da han tok over som styreleder, sier konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund.
– Ole Jacob overlater et selskap som er mange ganger sterkere, mer mangfoldig og bedre posisjonert enn da han tok over som styreleder, sier konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund. (Foto: Gunnar Lier)

– Det har vært en fantastisk epoke for Schibsted med Ole Jacob som styreleder, sier hun.

På spørsmål om hun selv er en mulig overtager for stillingen som styreleder, svarer Stavrum at hun er uaktuell som kandidat, ettersom hun leder valgkomiteen.

– Det jeg kan si er at valgkomiteen har jobbet med nominasjonslisten en stund, og den vil legges frem innen kort tid, sannsynlig i påsken, sier hun.

Sunde høster også ros for sin innsats for mediebedriften fra administrerende direktør i Schibsted, Kristin Skogen Lund:

– Ole Jacob overlater et selskap som er mange ganger sterkere, mer mangfoldig og bedre posisjonert enn da han tok over som styreleder. Han har vist en klar retningssans og har vært en stor inspirasjon og en stødig trener for alle av oss som har hatt det privilegium å jobbe med ham, sier Lund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.