Fredag formiddag ble det klart at Nato-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg er den nye sentralbanksjefen. Nåværende visesentralbanksjef Ida Wolden Bache tar midlertidig over jobben 1. mars, mens Stoltenberg har tiltenkt tiltredelsesdato rundt 1. desember.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom er ikke overrasket over at valget falt på Stoltenberg. Hun beskriver valget mellom ham og Wolden Bache som et luksusproblem.

– Jeg tror han vil bli nødt til å gjøre seg litt upopulær. Renten må kanskje settes opp fire ganger i år for å holde inflasjonen nede. Da kan han komme i en situasjon der husholdningenes utgifter øker. Det kan potensielt bli en utakknemlig og upopulær oppgave, sier sjeføkonomen.

Kontrovers

Ansettelsen av ny sentralbanksjef har vært en av vinterens store og kontroversielle temaer. Finansdepartementet oppfordret tidlig i fjor høst flere kandidater til å søke på jobben. To av dem gjorde det: Jens Stoltenberg og Ida Wolden Bache. Begge ble ansett som gode kandidater til jobben, til tross for den svært ulike profilen.

Due-Andresen mener det ikke er overraskende at valget til slutt falt på Stoltenberg, og hun tror eks-statsministeren vil gjøre en god jobb.

– Pengepolitikken kommer helt klart til å bli et stort fokus for ham uansett, det er halvparten av jobben. Den nærmeste tiden vil det være der oppmerksomheten er rettet mot, sier Due-Andresen.

Stoltenbergs kandidatur har vært preget av skepsis og advarsler fra både et flertall på Stortinget og eksperter. Flere sjeføkonomer mente på sin side at Stoltenberg har alle egenskaper som trengs.

Den sentrale innvendingen mot Stoltenberg var hans tette bånd og nære vennskap til sittende statsminister Jonas Gahr Støre, samt flere av regjeringens øvrige medlemmer. Støre melde seg tidlig inhabil i ansettelsen.

Due-Andresen er ikke bekymret for Stoltenbergs nære bånd til regjeringen.

– Han ville fort blitt avslørt dersom han skulle bruke sentralbanken som et instrument for partipolitikk. Det ville heller ikke gagnet ham å operere på den måten, så det ser jeg på som helt urealistisk, sier hun.

Forventer ingen endringer i pengepolitikken

Makroøkonomene i Capital Economics skriver i en analyse at ansettelsen er «et slag i ansiktet for bussjåføren, rørleggeren og bakeren som søkte på jobben, så vel som de to tredelene av Norges befolkning som foretrakk Ida Wolden Bache».

Analysen har fått tittelen «ikke den mest logiske utnevnelsen». Analyseselskapet skriver videre at det uansett ikke forventer en radikalt endret pengepolitikk, som blant annet vil innebære én renteheving per kvartal i 2022, til en styringsrente på 1,5 prosent ved slutten av året.

Meglerhuset SEB beskriver på sin side ansettelsen som kontroversiell, og trekker frem Stoltenbergs tidligere politiske verv, og spekulasjonene rundt sentralbankens uavhengighet.

Meglerhuset viser også til at flere partier på Stortinget har vært skeptiske eller direkte uttalt at Stoltenberg ikke bør bli ansatt.

«Godt egnet»

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener Norge har fått en sentralbanksjef som er veldig godt egnet for jobben.

– Det er viktig å huske på at sentralbanken ikke er et enmannsshow. Han får rundt 800 medarbeidere og en komité som vil være viktig i forbindelse med avgjørelsene fra sentralbanken, sier Dørum. I likhet med Due-Andresen mener Dørum at Stoltenberg vil ha en stor jobb foran seg når han tar over.

– Prisene stiger over hele verden, raskere enn på lenge, inflasjonsspøkelset er tilbake. Sentralbankens viktigste jobb er å holde inflasjonen lav og stabil.

– Vi er nå på de høyeste gjeldsnåvene og boligprisnivåene noensinne. Og økte renter kommer til å merkes på lomma til folk. Rentehevinger er sjeldent populært, legger Dørum til.

I en pressemelding sier avtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen at han er trygg på at Stoltenberg vil fylle rollen på en god måte.

– På vegne av Norges Bank vil jeg gratulere Jens Stoltenberg med utnevnelsen som ny sentralbanksjef. Jeg kjenner Stoltenberg som en engasjert og dyktig økonom, sier Olsen.

Ida Wolden Bache gratulerer Stoltenberg med utnevnelsen.

– Jeg vil gratulere Jens Stoltenberg med utnevnelsen. Jeg har stor respekt for Stoltenberg, og sammen med Norges Banks medarbeidere ser jeg fram til å jobbe med ham de neste årene, sier hun til NRK. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.