29. oktober kjøpte kryptogründer Erik Solberg fire esker med 480 kretskort på en nettauksjon. Prisen på 400 kroner skulle vise seg å være et røverkjøp. Da Solberg, som selv er ingeniør, undersøkte kortene fant han til slutt ut av de kom fra den norske elektronikkprodusenten Hapro.

Kortene skulle til Siemens' fabrikk i Trondheim til bruk i blant annet Siemens' prestisjeprosjekt med elektriske ferger. Pakken kom uheldigvis på avveier og endte opp for salg på Auksjonshuset.no.

Nå har Siemens gått rettens vei for å hindre at Erik Solberg selger kortene på det åpne markedet for millioner av kroner. Multimilliardkonsernet mener Solberg driver med utpressing.

– Kjøper noen en vare på slike auksjoner, så er man lovlig eier av varene, sier Erik Solberg.

– Noen gjør ofte kupp på slike auksjoner og kjøper partier av store verdier for en slikk og ingenting. Hvis ikke personer som kjøper varer på auksjoner er sikre på at de har eierrettighetene, så ville jo ikke auksjonssystemet ha fungert noen steder i verden, sier han.

«Fare for tap av menneskeliv»

I en begjæring om midlertidig forføyning i Asker og Bærum tingrett skriver Siemens at kortene inneholder forretningshemmeligheter og at det er svært sikkerhetskritisk om en tredjeperson får innblikk i design og den innebygde programvaren, herunder «fare for tap av menneskeliv og skade på person, miljø og utstyr».

Selskapet krever at Solberg ikke får selge kretskortene.

– De har via sitt advokatkontor gått til frontalangrep på meg som privatperson via den forføyningen i et klassisk forsøk på å skremme meg til å selge kortene til dem for en lavere pris, slik ofte store selskaper gjør for å få viljen sin, sier Solberg, som sier han ble kontaktet av Siemens mandag uken etter han hadde kjøpt kortene.

– De fikk da frist til fredag med å gi meg et bud på kortene. Fredag ble jeg oppringt. De mente da de fortsatt eide kortene, truet med advokater og rettssaker og tilbød kun en finnerlønn for kortene. De kom aldri med et realistisk bud basert på faktisk markedsverdi, sier Solberg.

Han mener produksjonskostnaden på kortene alene er i størrelsesorden 1,2-1,6 millioner kroner og at markedsverdien i det åpne markedet er større.

– Jeg følte jo at jeg hadde gjort et meget godt kjøp, og det sier seg selv at jeg da ikke godtok et tilbud på 30.000 i finnerlønn, sier Solberg.

Ville ha 2,5 millioner kroner

Siemens føler seg på sin side utsatt for utpressing av Erik Solberg.

«Han har i etterkant tilbudt Siemens å kjøpe tilbake kretskortene for en pris som ligger flerfoldige ganger over Siemens' innkjøpspris på omtrent NOK 270 000, under trussel om at kortene ellers vil bli solgt på den globale netthandelsplattformen Ebay eller til andre interessenter,» skriver Siemens.

De mener Solberg skal ha tilbudt selskapet å kjøpe kortene tilbake for 2,5 millioner kroner.

«Kretskortene er spesialtilpasset Siemens' batterisystemer, og har en begrenset verdi for andre enn Siemens hvis man ser bort fra «verdien» som kan ligge i å utnytte Siemens' forretningshemmeligheter eller angripe Siemens' systemer,» skriver Siemens.

DN har stilt Solberg spørsmål om hva han synes om Siemens uttalelse om kravet om 2,5 millioner kroner. Han har ikke besvart spørsmålet.

Har solgt dem

I en kjennelse avsagt i midten av november bestemte Asker og Bærum tingrett at Solberg ikke får selge kortene videre. Retten mener det foreligger såkalt sikringsgrunn.

«Retten viser her særlig til at saksøkte har opplyst at kortene vil bli solgt med det første dersom ikke saksøker innbetaler 2 500 000 kroner innen i dag kl. 1400. Dersom kortene blir solgt fremstår det sannsynlig at det vil bli vesentlig vanskeliggjort å få kortene tilbake,» heter det i kjennelsen.

Kjennelsen kan imidlertid vise seg å ha liten effekt da Solberg sier han allerede har solgt kretskortene.

– Dessverre så hadde jeg allerede solgt varene til en annet selskap et par dager før denne forføyningen kom, som gjør at denne i praksis er ugyldig og det er uansett umulig for meg nå å kunne levere disse til Siemens, sier Solberg.

De to partene møtes til muntlige forhandlinger torsdag neste uke.

DN har stilt Siemens' advokater i Wikborg Rein en rekke spørsmål knyttet til saken.

«Solberg og Siemens har ulike syn på denne saken. Dette er en tvist om eiendomsretten til utstyr som Siemens mener at Siemens eier. Siemens har forsøkt å komme til en løsning med Solberg uten å lykkes. Derfor har Siemens valgt å gå til retten. Siden saken skal behandles av domstolene, har ikke Siemens ytterligere kommentarer», skriver senioradvokat Michael Lindström i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.