– Smittesituasjonen i Oslo er alvorlig. Vi kan ikke nøle i møte med en så dramatisk utvikling.

Det sa byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse fredag. Der ble det klart at det innføres en «sosial nedstengning» i hovedstaden fra natt til tirsdag neste uke.

Det innebærer at blant annet kinoer, teatre, bowlinghaller og treningssentre må stenge, tillegg til en rekke andre smitteverntiltak.

– For bedriftene som hadde kommet seg opp i knestående etter vårens nedstengning er dette et nytt tilbakeslag og nok en nesestyver til tjenestenæringene som allerede sliter, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Strenge tiltak

Oslo kommune innfører også full skjenkestopp og forbyr alle innendørs arrangementer, etter anbefaling fra de nasjonale helsemyndighetene.

For videregående skoler innfører kommunen et såkalt rødt nivå.

I tillegg stenges treningssentre i tre uker. Dette ga umiddelbart utslag på Oslo Børs der treningssenterkjeden Sats er notert. Aksjekursen lå allerede om lag 2,1 prosent under gårsdagens sluttkurs, men falt brått ytterligere 5,9 prosent.

Her er alle koronatiltakene som blir innført i Oslo
– Vi vil nå innføre en sosial nedstenging av Oslo. Det sa byrådsleder Raymond Johansen som fredag innførte de strengeste tiltakene i hovedstaden siden mars.
03:53
Publisert:

Før pressekonferansen var over sendte selskapet ut en børsmelding, der det ble klart at selskapet stenger ned 43 sentre i Oslo, i tillegg til ti sentre i Bergen.

På fredagens pressekonferanse sa byrådsleder Raymond Johansen at han nå forventer at regjeringen innfører flere økonomiske tiltak.
På fredagens pressekonferanse sa byrådsleder Raymond Johansen at han nå forventer at regjeringen innfører flere økonomiske tiltak. (Foto: Heiko Junge)

Stengingen av sentrene trer i kraft tirsdag 10. november.

Det blir også krav om at butikker må legge til rette for at det skal kunne holdes to meters avstand, samtidig som kommunen innfører munnbindkrav i drosjer.

– Vi nærmer oss jo den situasjonen vi hadde i mars/april. Myndighetene har også advart om at vi kan få en like streng nedstenging, eller enda strengere, om man ikke ser at tiltakene hjelper. Vi ser også nedstenginger i Europa, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Hindrer økonomisk utvikling

Hun deler Hauglands syn om at de nye tiltakene bidrar til å hindre den videre økonomiske utviklingen.

– Mens man i sommer kanskje hadde sett for seg en nesten lineær forbedringstakt fremover, seg vi nå at de strammer såpass til at gjeninnhentingen bremser, og til og med går tilbake, sier Due-Andresen.

Samtidig presiserer både hun og Haugland i DNB at fallhøyden er mindre nå.

– Spørsmålet nå er om økonomien faller igjen, eller om den vokser svakere enn det vi har lagt til grunn. Det er det ikke lett å si noe om nå, sier Haugland.

Det mener sjeføkonom Haugland at ligger i kortene.

– Det må komme for å gjøre nedturen mindre enn det den kan bli uten offentlig støtte.

Tror på økt arbeidsledighet

Due-Andresen i Handelsbanken sier at hun ikke ser for seg en tilsvarende kollaps som i mars og april.

– Tanken er at så fort vi får en vaksine så vil vi kunne gå mer tilbake til en normal. Jeg tror det er mange som vil se forbi dette fortsatt, spørsmålet er hvor mange som må gi tapt i mellomtiden. De fleste vil klare seg, men det er enkelte som ikke vil klare å trå vannet lenger.

Når hovedstaden i praksis stenger ned igjen, vil det imidlertid gå hardt utover tjenestenæringen, påpeker sjeføkonomen.

– Alle typer næringer der oppmøte eller interaksjon er nødvendig rammes hardt, slår hun fast.

Sjeføkonom Haugland er enig i at de nye tiltakene vil gi konsekvenser.

– Arbeidsledighetsøkning fremover er det all grunn til å tro. Det er mange som blir berørte i servicenæringen, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.