På bunnen natt til søndag var prisen nede i 16 øre per kilowattime i grossistleddet, viser tall fra den nordiske kraftbørsen NordPool. Time for time over døgnet varierte den mellom 16 og 24 øre. I samme måned i fjor var prisen tidvis over 40 øre.

Og aller billigst blir strømmen noen timer natt til mandag. Fra midnatt faller prisen til 15 øre og kommer helt ned i 6 øre kilowattimen frem til klokken 03 på natten. Når folk står opp mandag morgen er imidlertid prisen tilbake til normalnivået i det siste, rundt 30 øre.

– Grunnen til at vi har veldig lave spotpriser akkurat nå er at vi får godt påfyll av magasinene i fjellene. Mer vann kommer til disse magasinene, og det kommer ned med relativt kraftig vind, sier markedsanalytiker John Bottemsmo i Kinect Energy.

Gjennomsnittspris per døgn falt med 23 prosent fra lørdag til søndag. Prisen mellom kl. 13 og 14 i dag, kommer til å være 43 prosent lavere søndag enn lørdag.

Perfekt storm

– Vinden, og det at det er mye vann i magasinene, gjør at prisen faller ganske kraftig. Produsentene kan ikke holde produksjonen tilbake, og vi får det vi kaller en «perfekt storm» - kombinasjonen av mye vind og nedbør samtidig som vannreservoirene er normalt fulle, sier Bottemsmo.

Vanlige forbrukere må riktignok slå på adskillig på prisen, noe som jevner ut bunnen. Nettariffen, prisen for å få strøm ut til den enkelte, påvirkes ikke av den lave prisen. Momsen gjør det derimot. Til sammen mer enn dobler disse to forbrukerprisen til nå mellom 32 og 37 øre.

Værgudene bestemmer

Siste uke lå magasinfyllingen 20 prosent over samme uke i fjor. Holder regnhøsten, kan det peke mot litt lavere priser enn siste vinter.

Bottemsmo sier at prisene utover høsten og vinteren som vanlig avhenger av hvilken type høst vi får.

– Får vi en våt og mild værtype, som ofte er forbundet med mye vind, kan prisen synke og bli veldig lav, når prisene er på de nivåene vi ser nå. Skulle det derimot bli tørt og kaldt, kan vi godt får det motsatte. Værgudene bestemmer, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.